RATNE TRUBE

Poruka Washingtona: SAD bi mogao intervenirati u obrani Izraela od iranskog napada

11.04.2024 u 17:13

Bionic
Reading

SAD bi mogao intervenirati kako bi pomogao Izraelu da se obrani od iranskog raketnog napada, rekli su američki dužnosnici u četvrtak za katarsku televizijsku kuću Al Jazeeru. Washington vjeruje da je iranski napad u znak odmazde za izraelski napad na iranski konzulat u Damasku 1. travnja neizbježan i da će ga izvesti sam Iran, a ne posredničke snage

U izraelskom napadu ubijeno je sedam visokih iranskih vojnih dužnosnika, uključujući dva generala iz Iranske revolucionarne garde.

SAD je također rekao da su njihovi dužnosnici pozvali regionalne ministre vanjskih poslova da izvrše pritisak na Iran da pokaže suzdržanost, prenosi Guardian.

U protekla dva dana iranski ministar vanjskih poslova, Hossein Amir-Abdollahian, konzultirao se s kolegama u Saudijskoj Arabiji, Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Iraku i Turskoj. Također je otputovao u Damask kako bi se vidio sa svojim sirijskim kolegama, te u Oman, zemlju koja će najvjerojatnije djelovati kao posrednik u slanju poruka SAD-u.

U Muscatu je Amir-Abdollahian rekao da SAD ne može 'izbjeći svoju odgovornost u potpunom i apsolutnom podržavanju kombiniranih ratnih zločina Izraela'.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock također je razgovarala s iranskim ministrom vanjskih poslova i pozvala Teheran na suzdržanost.

Amir-Abdollahian još uvijek planira putovati u sjedište UN-a u New Yorku sljedeći tjedan, što izaziva sumnju da je iranski raketni napad na izraelsko tlo neizbježan.

Također se raspravljalo o napadu na Golansku visoravan koju je okupirao Izrael. SAD je na brifingu rekao ne samo da je voljan pomoći Izraelu da se obrani od bilo kakvog iranskog raketnog ili bespilotnog napada, već bi također mogao biti spreman pridružiti se izraelskoj protuofenzivi.

Osvrćući se na moguću iransku odmazdu, izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da Izrael nastavlja svoj rat u Gazi, ali se također priprema za scenarije u drugim područjima. “Tko nama učini zlo, mi ćemo njemu. Spremni smo zadovoljiti sve sigurnosne potrebe države Izrael, i obrambene i ofenzivne”, rekao je u komentarima koje je objavio njegov ured nakon posjeta zračnoj bazi Tel Nof u južnom Izraelu.