NEMA ZABRANE UVOZA POVRĆA

Potrošači pozvani na konzumaciju domaćeg povrća

02.06.2011 u 18:00

Bionic
Reading

'Nema bojazni za potrošače koji konzumiraju krastavce, rajčicu i zelenu salatu uzgojene od strane hrvatskih proizvođača', ohrabrio je građane ministar poljoprivrede Petar Čobanković nakon susreta sa Zajednicom udruga hrvatskih povrćara, proizvođačima i otkupljivačima

Hrvatski povrtlari i otkupljivači povrća inicirali su sastanak s ministrom poljoprivrede zbog krize uzrokovane pojavom bakterije Echerichije coli u povrću plasiranom na njemačko tržište i posljedicama koje su se, zbog smanjene potrošnje, pojavile i na hrvatskom tržištu. Dok dio proizvođača krastavaca tvrdi kako je 'prodaja krastavaca doživjela 100-postotni pad', drugi su malo optimističniji i po njima je opća potražnja povrća pala za 30 posto, dok je prodaja krastavaca, rajčice i zelene salate – prepolovljena.

'Pratimo što se događa na europskom tržištu i zato vršimo pojačani nadzor i kontrolu pri uvozu povrća, ali i strože mjere pri deklariranju proizvoda. Hrvatskim potrošačima nastojimo osigurati zdravo povrće i domaća proizvodnja poštuje sve mjere u proizvodnji zdrave hrane', potvrdio je ministar Čobanković te za sutra najavio obilazak velikih proizvođača na području Svete Nedelje, Varaždina, Virovitice i Vinkovaca.

Iz Zajednice udruga hrvatskih povrćara pozvali su potrošače da konzumiraju domaće proizvode, a velike trgovačke lance da na policama jasno iskažu što je domaća proizvodnja, a što roba iz uvoza. Iako su čak najavili zahtjev za privremenu zabranu uvoza povrća, od toga se na kraju odustalo, pa su se proizvođači zadovoljili pozivom državnih institucija potrošačima da kupuju i konzumiraju domaće. Ohrabrila ih je i informacija kako je već danas, nakon nekoliko dana zastoja zbog afere s tragičnim posljedicama u Njemačkoj, ponovno počela potražnja za krastavcima.

Po službenim podacima Hrvatska je od početka godine do 25. svibnja iz Njemačke uvezla 201.571 kilogram zelene salate, rajčica i krastavaca, dok je uvoz iz Španjolske bio znatno veći. Na hrvatsko tržište je iz Španjolske stiglo 86.234 kg zelene salate, 1.371.101 kg rajčice i 422.596 kg krastavaca.