ne daju se ukrotiti

Potres među europskim konzervativcima: Orbanovi zastupnici napustili Europsku pučku stranku

03.03.2021 u 11:40

Bionic
Reading

Mađarska vladajuća stranka Fidesz napušta Europsku pučku stranku (EPP). Čelnik Fidesza i mađarski premijer Viktor Orban napisao je pismo Manfredu Weberu, čelniku EPP-a u Europskom parlamentu, u kojem ga je obavijestio da mađarski zastupnici napuštaju tu skupinu

U pismu se navodi da je razočaravajuće to da EPP, paraliziran unutarnjom birokratizacijom, želi zastupnike Fidesza ušutkati u trenucima u kojima su stotine tisuća Europljana hospitalizirane i liječnici se bore za njihove živote.

Podsjetimo, vodstvo zastupničkog kluba Europske pučke stranke, najjače političke skupine u Europskom parlamentu, predlaže promjenu poslovnika koja bi omogućila lakše izbacivanje pojedinih nacionalnih delegacija.

Predsjednik zastupničkog kluba EPP-a Manfred Weber i šefovi nacionalnih delegacija EPP-a u petak su na sastanku iza zatvorenih vrata dogovorili promjene poslovnika o kojima bi u srijedu trebali odlučivati svi zastupnici EPP-a.

Te promjene omogućile bi zastupničkom klubu veću autonomiju u sankcioniranju pojedinih nacionalnih delegacija. Prema sadašnjim pravilima, zastupnički klub može sankcionirati pojedinog člana političke skupine, ali ne i cijelu nacionalnu delegaciju i to ovlaštenje ima samo vodstvo stranke. EPP je prije dvije godine, u ožujku 2019., suspendirao stranku Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana. Suspenzija podrazumijeva da Fidesz ne može sudjelovati na sastancima EPP-a, da nema pravo glasa i da nema pravo predlagati kandidate za bilo kakve dužnosti.

Orban je u pismu Weberu napisao da su amandmani koji se trebaju donijeti očito neprijateljski usmjereni prema Fideszu i njegovim biračima. Ograničavanje zastupnika u izvršavanju njihovih dužnosti kao izabranih članova Europskog parlamenta lišava mađarske birače njihovih demokratskih prava, dodao je i naglasio da je potez EPP-a nedemokratski, nepravedan i neprihvatljiv te su tijela Fidesza odlučila odmah izići iz te europske političke grupacije.