NAJNIŽA U PET GODINA

Potpora članstvu u EU pala na 44,6 posto

06.05.2011 u 10:46

Bionic
Reading

Unatoč optimističnim najavama o završetku pregovora, objava haške presude hrvatskim generalima srozala je potporu članstvu u EU na najnižu razinu u posljednjih pet godina, pokazalo je redovito mjesečno istraživanje CRO Demoskopa

Mjerenje se provodilo upravo na početku kampanje o članstvu i u srcu manifestacije Europski tjedan u Hrvatskoj. Rezultati ovomjesečnog istraživanja pokazali su potporu hrvatskom članstvu u EU od svega 44,6 posto, što je za 6,2 postotna boda manje od potpore zabilježene prije mjesec dana, kad se za članstvo izjasnilo 50,8 posto ispitanika.

Kad se uspoređuje aktualna potpora s onom u prošlogodišnjem svibnju, a iznosila je 52,5 posto, uočavamo još izraženiji pad potpore. Ako se promatra kretanje potpore u posljednjih dvanaest mjeseci, najveća je potpora zabilježena u lipnju 2010. godine, 53,1 posto.

Protiv hrvatskog članstva u EU izjasnilo se 41,8 posto građana, što je ujedno najviša razina protivljenja članstvu u posljednjih dvanaest mjeseci. Zabilježeno je i 13,6 posto neodlučnih, što je isto tako najviša razina neodlučnih u posljednjih godinu dana. U usporedbi sa svibnjem prošle godine, za četiri postotna poena je više onih kojih se protive ulasku u tu ekonomsku i političku uniju.

Najveći udio zagovaratelja hrvatskog članstva su glasači HDZ-a, 56,8 posto, Laburista, 56 posto, SDP-a, 54,4, HNS-a, 52,9 posto, i HSU-a, 51,9 posto. Najmanja potpora članstvu zabilježena je u biračkom tijelu HGS-a, 25 posto, i HSP-a, 25,8 posto.

Zanimljivo je da je znatno veći udio protivnika članstvu među apstinentima u stranačkim preferencijama. Hrvatski građani zrelije dobi skloniji su članstvu od onih mlađih, a nema izraženije spolne razlike u potpori članstvu. Zanimljivo je da je u jadranskim regijama zabilježena nešto slabija potpora članstvu od one na kontinentu i u ovomjesečnom istraživanju. Najveću potporu članstvo bilježi u županijama sjeverozapadne Hrvatske.