pan-pek i ppdiv

Potpisan prvi kolektivni ugovor u pekarskoj industriji, evo što sve uključuje

29.01.2024 u 16:40

Bionic
Reading

Sklopljen je prvi kolektivni ugovor nekog sindikata s poslodavcem u pekarskoj industriji, izvijestili su u ponedjeljak iz Sindikata poljoprivrede (PPDIV) dodavši da je PAN-PEK sa sindikalcima dogovorio veća prava i pogodnosti od onih zakonom propisanih

Kolektivni ugovor, prvi takav u pekarskoj industriji, odnosi se na radnike u tvornicama Zagreb, Đakovo te svim prodajnim mjestima PAN-PEK-a.

Iz PPDIV-a nisu odgovorili koliko su dogovorom između njih i poslodavca rasla primanja radnika, ali su napomenuli da do sada u PAN-PEK-ovi radnici nisu imali jubilarne nagrade, a sada će one biti u maksimalno neoporezivom iznosu. Rast plaća nije bio dio pregovora jer je poslodavac još u prosincu donio nove tarife.

U novom kolektivnom ugovoru uređeni su dani godišnjeg odmora i plaćenog dopusta, dodaci na plaću kao i troškovi prijevoza na posao. Radnici ostvaruju pravo na jubilarne nagrade, dar u naravi, božićnicu, dar za dijete i regres, te troškove prehrane.

Dogovorena je i otpremnina za odlazak u mirovinu za starije radnike koji su dali poseban doprinos radom za kompaniju, naglašavaju iz PPDIV-a.

Ističu da su materijalna prava do sada u toj pekarskoj tvrtki ovisila isključivo o volji poslodavca, a sada su njihove odluke uvjetovane kolektivnim ugovorom.

Jasmin Kunjko iz PPDIV-a kaže kako im je to važan prvi korak prema sklapanju kolektivnih ugovora s drugim pekarima te će služiti kao ogledni primjer za pregovore u Mlinaru i Klari.