PORAŽAVAJUĆE BROJKE

Poticaje za samoozapošljavanje iskoristilo tek 4.265 ljudi

24.12.2013 u 09:53

Bionic
Reading

Na području Hrvatske u posljednjih godinu posticaje za samozapošljavenje iskoristilo je tek 4.265 osoba, na području Zagreba 1.004 osobe, a u istom razdoblju u Osijeku čak njih 660. Kad se uzme veličina gradova u obzir onda je jasno da je osječki Ured HZZ-a pri vrhu korištenja ove mjere, a Osječani među najaktivnijima u samozapošljavanju

'Još je 20 planova u izradi, arecimo kako su i sami poslodavci sredstva za zapošljavanje djelatnika u posebnim kategorijaam koristili 508 puta, pa je mjera samozapošljavanja znatno popularnija', kazao je za Glas SlavonijeMiroslav Vanek iz HZZ-a.

Stručna savjetnica HZZ-a Nataša Štiglec, koja radi savjetovanje s korisnicima poticaja za samozapošljavanje, ističe kako su najčešće predlagani poslovni projekti za koje se traže sredstva za samozapošljavanje oni za otvaranje salona za uljepšavanje, frizerski obrti, makretinške agencije, web-shopovi te prodaja usluge preko interneta.

'Ima svega od ideja za tvrtke koje se bave solarnom energijom do pčelarstva, a u 90 posto slučajeva mi poslovne planove ocjenjujemo pozitivno. Primjetili smo da je svima koji pišu poslovni plan najveći problem izraditi trškovnik jer svi nisu svjesni koliki su stvarni troškovi poslovanja.

Stoga ćemo ubuduće najviše raditi na tome da korisnike sredstava usmjerimo da izračunaju koliki bi im bili minimalni troškovi i priihodi. Nužno je prije svega istražiti tržište, a nezaposlene najčešće muči da li da otvore obrt ili tvrtku', objašnjava Štiglec.

Visina potpore za samozapošljavanja različita je i ovisi o tome otvara li se obrt ili tvrtka, aovisi i o stručnoj spremi te se kreće od 18.800 do 35.400 kuna. Isplata novca ide tromjesečno, a u slučaju da vam posao ne uspije dužni ste HZZ-u vratiti novac.