GOSPODARSKI FORUM

Potencijal za jačanje gospodarske suradnje predsjednica vidi u hrvatskom iseljeništvu u Argentini

13.03.2018 u 15:23

Bionic
Reading

U sklopu službenog posjeta Predsjednice Republike Hrvatske Republici Argentini, u Buenos Airesu je održan Argentinsko-hrvatski gospodarski forum, a sudionicima Foruma obratili su se hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović i ministar vanjskih poslova i bogoštovlja Republike Argentine Jorge Marcel Faurie.

Izrazivši zadovoljstvo jučerašnjim bilateralnim sastankom s argentinskim predsjednikom Mauricijem Macrijem, predsjednica Grabar-Kitarović poručila je kako će oboje uložiti napore da  gospodarski odnosi Argentine i Hrvatske sustignu visoku razinu političkih odnosa. 'U tom duhu vidim i svoj posjet Argentinskoj Republici', kazala je hrvatska Predsjednica stoji u priopćenju njenog Ureda.

Navela je kako je razina robne razmjene Hrvatske i Argentine nedovoljno razvijena i na vrlo skromnoj razini te kako ne možemo biti zadovoljni njezinim ukupnim iznosom. Ukupna robna razmjena u 2016. godini iznosila je 26 milijuna dolara što iznosi manje od 0,1% ukupne argentinske robne razmjene, a u prvih jedanaest mjeseci 2017. došlo je do značajnog pada robne razmjene. U tom smislu, kazala je kako navedeni podaci jasno upućuju da imamo mnogo prostora za proširenje suradnje i unaprjeđenje gospodarskih odnosa.

Predsjednica Grabar-Kitarović u obraćanju je spomenula zemljopisni položaj Hrvatske za koji je kazala kako je na sjecištu zapadne i jugoistočne Europe i vrlo povoljan za transport te je pozvala argentinske izvoznike na korištenje svih prednosti i kapaciteta hrvatskih luka prilikom izvoza u Europu, navodi se u priopćenju Ureda predsjednice.

Izrazila je svoju punu potporu argentinskim investicijama u hrvatsko gospodarstvo te spremnost zauzeti se za svaki oblik uzajamno korisnih ulaganja. Veliki potencijal za jačanje i razvoj gospodarske suradnje predsjednica Grabar-Kitarović vidi u brojnom hrvatskom iseljeništvu u Argentini. Istaknula je kako je ponosna na brojne Hrvate koji su pridonijeli kulturnom i gospodarskom razvoju Argentine, među kojima su mnogi i dobitnici priznanja 'Istaknuti iseljenik' koje dodjeljuje Državna uprava za migracije pri Ministarstvu unutarnjih poslova.

Grabar Kitarović i Argentini Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednice RH

Nadalje, za unaprjeđenje poslovnih odnosa između dviju država, ali i za očuvanje i razvoj veza Hrvata s Domovinom, predsjednica je istaknula značaj Argentinsko-hrvatskegospodarske komore (Camara Argentino Croata de industria y comercio) koja daje posebnu vrijednost ne samo gospodarskim, nego i ukupnim odnosima Hrvatske i Argentine. U tom smislu, pozdravila je potpisivanje Sporazuma o suradnji između Hrvatske gospodarske komore i Argentinsko-hrvatske gospodarske komore (Agreement ofCooperation between the Croatian Chamber of Economy and the Argentinian Croatian Chamber of Industry and Commerce).

'Vjerujem kako je hrvatsko članstvo u Europskoj uniji pridonijelo boljoj vidljivosti i imidžu hrvatskih proizvoda te da će se pojačati intenzitet robne razmjene naših država i povećati interes argentinskih tvrtki za uspostavom suradnje', kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Izrazila je nadu kako će tomu pridonijeti i Sporazum o pridruživanju između Europske unije i zemalja Mercosura (Brazil, Argentina, Paragvaj i Urugvaj), čiji sastavni dio je i Sporazum o slobodnoj trgovini, potpisivanjem kojeg će se otvoriti nove mogućnosti za trgovinu i jačanje gospodarske suradnje.

Na Argentinsko-hrvatskom gospodarskom forumu sudjeluje osamnaest hrvatskih tvrtki koje su spremne svoje proizvode, znanja, rješenja i usluge upregnuti na dobrobit naših društava, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.                                                                           

Kolinda Grabar Kitarović u Argentini Izvor: Licencirane fotografije / Autor: predsjednica.hr