JUŽNOAMERIČKA TURNEJA

Grabar Kitarović se sastala s argentinskim kolegom i poklonila mu nogometni dres

12.03.2018 u 18:16

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović boravi u službenom posjetu Argentini, gdje se susrela s tamošnjim predsjednikom Mauriciom Macrijem

'Susret s predsjednikom Macrijem bio je iznimno srdačan, iznimno otvoren. Razmijenili smo puno razmišljanja kako poboljšati odnose između Hrvatske i Argentine, kako Hrvatska može Argentini pomoći u okviru Europske unije u smislu daljnje trgovine.

Kolinda u Argentini Izvor: Licencirane fotografije / Autor: predsjednica.hr

Posebna tema susreta bila je i hrvatska iseljenička zajednica u Argentini. U tom kontekstu, naravno, i sporazum izbjegavanja dvostrukog oporezivanja", rekla je Grabar Kitarović. 

Na društvenim mrežama se pohvalila da je nakon uspješnog i sadržajnog bilateralnog sastanka s argentinskim kolegom razmijenila poklone. Marciju je predsjednica poklonila nogometni dres uoči utakmice 21.06. na Svjetskom prvenstvu u Rusiji između Hrvatske i Argentine kako bi se što bolje mogao pripremiti.

S Macrijem je razgovarala i o jačanju gospodarske suradnje koja će biti tema i hrvatsko-argentinskog gospodarskog foruma koji se održava u utorak.  U izaslanstvu Hrvatske gospodarske komore koje će sudjelovati na forumu bit će predstavnici 18 hrvatskih tvrtki.

Dvije države su potpisale i ugovor o daljnjoj kulturnoj suradnji, a Grabar-Kitarović se susrela i s predsjednicom argentinskog parlamenta.

Zahvalila je Hrvatima koji su prisustvovali svečanostima polaganja vijenaca na Trgu San Martin, izrazivši zadovoljstvo što su "pokazali da su ponosni argentinski građani, no da i dalje održavaju veze i vole svoju Hrvatsku". U Argentini živi između 200 i 250 tisuća pripadnika hrvatske zajednice. 

Grabar-Kitarović je na višednevnoj južnoameričkoj turneji tijekom koje će osim Argentine posjetiti i Čile i Brazil. Posljednji posjet hrvatskog predsjednika Argentini dogodio se 1994. kad je tamo bio Franjo Tuđman, a kad je riječ o Čileu zadnji je tamo bio predsjednik Stjepan Mesić 2005. godine.

Kolinda Grabar Kitarović u Argentini Izvor: Licencirane fotografije / Autor: predsjednica.hr

Predsjednica je u Buenos Aires stigla u nedjelju kad se i susrela s predstavnicima hrvatske zajednice u obližnjem Lujanu i Cortinesu, nakon čega je nazočila misi na hrvatskom jeziku u Bazilici de Lujan. Sudjelovala je na hodočašću tamošnje hrvatske zajednice te se sastala s franjevcima iz Perua i časnim sestrama iz staračkog doma za Hrvate. Također se u obližnjem mjestu Cortinesu sastala s dijelom hrvatske zajednice koja tamo živi.

U utorak će u La Plati posjetiti i policijsku školu "Juan Vucetich" ("Ivan Vučetić"), nazvanu po Hrvatu imigrantu osnivaču daktiloskopije, te održati predavanje u Institutu CARI.

Zadnjeg dana boravka u Argentini, u srijedu, posjetit će hrvatske zajednice u San Miquelu de Tucumanu i Rosariju. 

Predsjednica će u Tucumanu također posjetiti Sveučilište San Pablo gdje će joj biti dodijeljen počasni doktorat, a u Rosariju će otvoriti počasni konzulat RH, nakon čega u četvrtak putuje u Čile.