tajnovita lokacija

Postignut dogovor u BiH: Vodeće stranke provest će reforme koje traži EU

18.01.2024 u 19:02

Bionic
Reading

Vladajuće hrvatske, bošnjačke i srpske stranke postigle su u četvrtak dogovor o nizu reformskih zakona važnih za europski put zemlje što uključuje i izmjene Izbornog zakona, objavljeno je nakon sastanka političkih dužnosnika.

O sadržaju sastanka koji je održan u okolici Banje Luke tek je objavljeno kratko priopćenje iz SNSD-a Milorada Dodika, a dogovor je na svome X nalogu pozdravio jedan od sudionika, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

“Na današnjem sastanku postignut je važan iskorak o ključnim pitanjima na europskom putu BiH”, naveli su iz SNSD-a koja je organizirala današnje okupljanje.

Uz njihova čelnika Dodika, sudjelovali su i predsjednici SDP-a BiH Nermin Nikšić, Naše stranke Edin Forto i Naroda i pravde Elmedin Konaković, te HDZ-a BiH Dragan Čović.

Po istome izvoru, čelnici vladajuće koalicije su se usuglasili da se tijekom veljače dogovori i u parlamentarnoj proceduri izmijeni Izborni zakon zemlje oko kojega dugi niz godina prijepore imaju vodeće hrvatske i bošnjačke stranke. Čović je pozdravio današnji konstruktivan susret u Banja Luci.

”Zajednički smo iskazali opredjeljenje da do kraja veljače okončamo izmjene Izbornog zakona BiH i nastavimo rad na svim prioritetima za otvaranje pregovora s EU”, naveo je Čović na X-u. Dodao je kako dijalog domaćih političkih predstavnika ostaje ključan za napredak zemlje.

Sastanak političkih čelnika dolazi u trenutku kada je visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt nagovijestio da će intervenirati i nametnuti tehničke izmjene Izbornog zakona kojim bi se spriječile zloporabe u izbornom procesu u slučaju da izostane dogovor domaćih političara.

Sudionici razgovora su se usuglasili da ne otkrivaju detalje sastanka koji je održan na nepoznatoj lokaciji u okolici Banje Luke. No doznaje se kako su usuglašena i druga zakonska rješenja koje je Europska komisija postavila vlastima BiH.

Kao poticaj vlastima BiH, sljedećeg tjedna u Sarajevo će doputovati premijer Hrvatske Andrej Plenković, njegov nizozemski kolega Mark Rutte i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Europski čelnici donijeli su na sastanku Europskog vijeća u prosincu odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, dok će se na sastanku u ožujku odlučiti o eventualnom otvaranju pregovora s BiH ako se ispune kriteriji.