ZBRKA S CERTIFIKATIMA

Posrednici oslobođeni, ali kazna prijeti vlasnicima nekretnina

22.01.2014 u 10:31

Bionic
Reading

Nakon nekoliko tjedana nejasnoća, ispostavilo se da agencije mogu bez kazne oglašavati prodaju nekretnine bez certifikata, ali ne i vlasnici!

Bilo da ih u medijima oglašava sam ili na internetskim oglasnicima agencije za posredovanje, vlasnika bi objava prodaje nekretnine bez certifikata mogla stajati od pet do čak 30 tisuća kuna

Kako je Novom listu potvrdio zamjenik ministrice graditeljstva Željko Uhlir, agencije neće biti kažnjavane za objavu oglasa bez navođenja energetskog razreda na svojim web-stranicama ili internetskim oglasnicima, ali vlasnici hoće. Taj je, novi 'detalj', veliko iznenađenje nakon što je agencijama prethodno u nekoliko navrata pojašnjeno da mogu oglašavati necertificiranu nekretninu na svojim web-stranicama odnosno internetskim oglasnicima, koji nisu mediji.

Nitko im, međutim, nije dosad napomenuo da će i za takve oglase vlasnici nekretnina, njihovi klijenti, plaćati kaznu. Takva će objava vlasnike, kao i objava oglasa u medijima vlasnika ili agencije koštati od 5.000 do čak 30.000 kuna.

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš objasnila je jučer i nedoumice vezane uz energetsko certificiranje zgrada manjih od 50 četvornih metara koje se novim Zakonom o gradnji izuzimaju od obveze certificiranja uoči prodaje.

Nije točno, kazala je, da se obveze certificiranja, kako se spekuliralo, oslobađaju i vlasnici stanova manjih od 50 četvornih metara koji se prodaju, već samo samostalni objekti, odnosno kuće, vikendice ili pomoćni objekti manji od te kvadrature.