RIJEKA ĆE ODAHNUTI

Posljednje bale otpada odnesene s Viševca

10.01.2013 u 17:56

Bionic
Reading

Posljednje od ukupno oko 20.000 bala komunalnog otpada prevezene su danas s odlagališta Viševac na odlagalište Marišćina, a sanacija Viševca trebala bi biti završena do kraja ove godine, doznaje se danas iz riječkog Komunalnog društva 'Čistoća'

Nakon što je prošle godine popunjeno, na odlagalištu Viševac otpad se privremeno balirao, a zatim odlagao naprije na Viševcu, potom na Marišćini. Oba odlagališta su u općini Viškovo. Na Marišćini se u sklopu tzv. nulte faze izgradnje Županijskog centra za gospodarenje otpadom 'Marišćina', otpad privremeno odlaže u izgrađene kazete u tlu.

Po riječima glasnogovornice 'Čistoće' Marine Babić Brusić, na Viševcu je bilo oko 20.000 bala otpada, koje su sada zbrinute na Marišćini.

'Službeno je sanacija Viševca počela još 2004. kad je s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisan ugovor o sufinanciranju, a radovi, vrijedni ukupno 56 milijuna kuna, koje izvodi Građevinsko poduzeće Krk, počeli su 2008.', rekla je.

Navela je da je do kraja godine preostalo bušenje još nekoliko plinskih zdenaca i prekrivanje cijele površine odlagališta slojevima gornjeg brtvenog sustava - zemlja, drenažni sustav, zaštitni sloj jalovine i drugo. 'Nakon toga, na cijeloj površini odlagališta postavit će se hortikulturni sloj, tj. uzgojiti trava i različite vrste grmlja', napomenula je.

Odvoženje posljednih bala s Viševca priopćenjem su popratili iz Građanske udruge Smokvarijska lista, čiji su se članovi više godina zalagali za zatvaranje i sanaciju tog odlagališta.

'Nakon pola stoljeća ekološkog zločina i krajnje neodgovornosti vlasti i institucija države, područje naselja Marinići kao i jugozapadnog dijela općine Viškovo napokon će imati zdravije uvjete za život', kažu u priopćenju. Iz Smokvarijske liste još su istaknuli da će nastaviti aktivnosti u vezi sa sanacijom jame Sovjak, odlagališta tekućeg otpada, koje se također nalazi u općini Viškovo.

sve osim nogometa

Učitavanje...