PREDSJEDNICA S ALBANSKIM KOLEGOM

'Posebno važna suradnja na području jugoistočne Europe'

10.05.2016 u 14:13

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović susrela se s albanskim kolegom Bujarom Nishanijem koji se nalazi u službenom posjetu našoj zemlji. Nakon sastanka predsjednica Grabar Kitarović je kazala da su bilateralni odnosi dobri i utemeljeni na čvrstim vezama iz prošlosti te da dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja

Predsjednica je kazala i da nas povezuje albanska manjina koja živi u Hrvatskoj i koja je primjer dobro integrirane manjinske skupine. 'Odnosi su široki. Imamo brojne interese i ciljeve, a najvažniji su suradnja, sigurnost i prosperitet', kazala je predsjednica. Naglasila je da su Hrvatska i Albanija saveznice u NATO-u i dobro surađuju kako unutar Jadranske povelje, tako i bilateralno.

'Na prostoru jugoistočne Europe dijelimo iste interese i zabrinutost oko otvorenih pitanja. Hrvatska će nastaviti podržavati Albaniju na putu u EU', kazala je hrvatska predsjednica i dodala da je bilateralna suradnja još značajnija jer se na prostoru jugoistočne Europe oživljavaju neki stari problemi među državama, kao i zbog sigurnosti, a posebno je istaknula izazove s kojima se zemlje susreću nakon povratka boraca ISIL-a. Spomenula je i pokušaje drugih država da utječu na procese primanja u EU te kazala da su brojne mogućnosti suradnje na gospodarskom području. Predsjednik Nishani je komplimentirao domaćinima kazavši da je posjet Hrvatskoj jedan od najvažnijih koje je imao tijekom svoga mandata. Pohvalio je dobre odnose dviju prijateljskih država.

'Predložio sam da se odnosi podignu na višu razinu – strateškog partnerstva. Došlo je vrijeme da vlade intenzivnije rade na suradnji i razvijanju gospodarskih odnosa', kazao je Nishani.