pada incidencija

Posavec o stanju u Međimurju: Kontinuirano se smanjuje broj novozaraženih

20.01.2021 u 12:43

Bionic
Reading

U Međimurskoj županiji kontinuirano se smanjuje broj novozaraženih, incidencija te udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih, a dosad je testirano više od 40 posto stanovništva, rekao je u srijedu u Čakovcu župan Matija Posavec

U protekla 24 sata od 189 uzetih uzoraka PCR metodom potvrđeno je 36 pozitivnih slučajeva, a umrlih nije bilo.

„Ono što ohrabruje je da je taj udio pozitivnih u odnosu na broj testiranja i dalje ispod 20 posto, odnosno konkretno u posljednja 24 sata 19 posto”, rekao je Posavec.

Dodao je da su s današnjim danom samo PCR metodom testirane 36.244 osobe, što je oko 35 posto stanovništva Međimurja.

„Ako tome pridodamo da su epidemiolozi u svojim statistikama detektirali i one pozitivne slučajeve na temelju kliničke slike, ili ako ubrojimo i brze antigenske testove koje provode i druge zdravstvene ustanove, mislim da slobodno možemo reći da je s današnjim danom testirano preko 40 posto našeg stanovništva”, rekao je župan.

Incidencija i dalje pada pa je sedmodnevna incidencija u srijedu 219, ukupno gledajući i kliničke slike i brza antigenska testiranja. Kad je riječ o PCR testiranju, incidencija je 184, a 14-dnevna ukupno 504 te 388 gledajući samo PCR.

Posavec je rekao i da se smanjuje pritisak na zdravstveni sustav te da su trenutačno u Županijskoj bolnici u Čakovcu 64 pacijenta.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Josip Grivec istaknuo je kako je iznimno zadovoljan što je incidencija u Međimurskoj županiji u stalnom padu.

„Sedmodnevna je čak šest puta manja nego za vrijeme kulminacije 3. prosinca, dok je 14-dnevna pet puta manja. Nadamo se da će se taj trend i nastaviti”, rekao je Grivec i dodao kako smatra da će cjepivo spriječiti daljnje širenja virusa.

Epidemiologinja iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo Višnja Smilović istaknula je da je u protekla tri tjedna Međimurska županija dobila 1674 doze cjepiva.

„Prvom dozom smo cijepili 1668 osoba, odnosno 99,6 posto, što je jedan od najviših, ako ne i najviši postotak od zaprimljenog cjepiva. U ovom tjednu kreće cijepljene s drugom dozom osoba koje su prije tri tjedna dobile cjepivo”, dodala je.

Smilović je rekla da je ove godine od covida-19 u Međumurskoj županiji oboljelo 11.010 osoba, a umrlo ih je 213. Oboljelih od gripe zasad nema, a lani ih je bilo 1896.

„Najveći razlog što nema gripe su stroge mjere koje se provode za sprječavanje širenja respiratornih bolesti”, rekla je Smilović.