izbori za europski parlament

Posavec: Europske vrijednosti moraju doći u svaki dio Hrvatske

26.02.2019 u 14:29

Bionic
Reading

Nositelj liste Hrvatske narodne stranke (HNS) na izborima za Europski parlament Matija Posavec izjavio je u utorak u Osijeku kako mu je cilj da Hrvatska kao članica Europske unije, bude uređenija država nego što je sada i da će se HNS zalagati da 'više europskih vrijednosti uđe u Hrvatsku'

'Kada govorimo o prosjeku plaća, želja nam je da što više naših građana ima prosječnu plaću veću od sedam tisuća kuna. To je jedina gospodarska i demografska reforma koja može zaustaviti iseljavanje iz Hrvatske', istaknuo je Posavec na konferenciji za novinare.

Ocijenio je da Hrvatska ne stoji dobro ni kada je riječ o korištenju europskih fondova, jer je, kako tvrdi, tek na 62 posto ugovorenih i na 26 posto isplaćenih europskih sredstava u financijskom razdoblju 2014. - 2020.

Ustvrdio je kako se u hrvatskom političkom prostoru nije puno govorilo o preporuci i zakonu Europske komisije da se u gospodarstvu moraju zaštititi mala i srednja poduzeća. Založio se i za zaštitu domaćih poljoprivrednih proizvoda, istaknuvi da Hrvatska godišnje uvozi hrane u vrijednosti dvije milijarde eura.

'Kada bi se samo jedan posto od toga uložilo u domaću proizvodnju, to je ulaganje od 20 milijuna eura godišnje u obiteljska poljoprivredna gospodarstva i mala i srednja obiteljska poduzeća', rekao je Posavec, te zaključivši kako europske vrijednosti moraju doći u svaki dio Hrvatske, jer je Hrvatska neravnomjerno razvijena.

Pri tome je naveo podatke Hrvatske gospodarske komore (HGK) prema kojima Zagreb ima bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku oko 165 tisuća kuna, a na razini Osječko-baranjske županije BDP je oko 66 tisuća kuna.

Saborski zastupnik HNS-a i kandidat na listi za izbore za Europski parlament Stjepan Čuraj rekao je da postoje veliki nesrazmjeri u Hrvatskoj, a kao primjer iznio je podatak da Slavonija i Baranja kao regija pridonosi s oko 11 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na razini Hrvatske, a čini petinu stanovništva.

Dodao je da će u kampanji za EU izbore insistirati da 'Europa ne bude samo Europa jednakih država, nego Europa jednakih građana na način da europski standard života dovedemo u Hrvatsku'.