MATE GRANIĆ U OBRANI SANADERA:

'Posao s Hypom jedan je od najboljih koje smo odradili'

Mate Granić - prije i poslije

Mate Granić - prije i poslije

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova i prvi svjedok u procesu protiv bivšeg premijera, opisuje Sanadera kao bolesno ambicioznog neradnika koji je oko sebe skupljao nesposobne i neugledne ljude poput Biance Matković, Bože Biškupića, Maria Zubovića i Mladena Barišića. Međutim, za posao s Hypo bankom zbog kojeg je Sanader optužen za ratno profiterstvo kaže da to 'jedan od najboljih poslova koje smo odradili'

Svjedočeći o ulasku Hypo banke u Hrvatsku, Granić ističe da je u spornim pregovorima koje je vodio Sanader napravljen dobar posao za Hrvatsku.

'Predložili su kredit od 20 milijuna njemačkih maraka, što bi danas bilo 10 milijuna eura. Tim novcem kupili smo devet zgrada koje su poslužile kao naše ambasade u inozemstvu. Mislim da je kamata bila oko osam posto, i to u vrijeme kad je kamata na kredit u Hrvatskoj bila 30 do 40 posto. To je bio jedan od najboljih poslova koje smo odradili', tvrdi Granić ne izjašnjavajući se o optužbi protiv Sanadera za ratno profiterstvo zbog uzimanja provizije od Hypo banke.

Štoviše, Granić ističe da je to bila odluka Vlade koju je donio ministar financija Božo Prka. 'Sve je bilo napravljeno u interesu hrvatske države', tvrdi Granić.

Govoreći o Sanaderovom karakteru, Granić ističe njegovu bolesnu ambicioznost i sklonost da se okružuje nesposobnim ljudima. 'Nakon što sam ja postao ministar vanjskih poslova, bio je strašno razočaran što to mjesto nije pripalo njemu. Već na početku mi je rekao da će biti korektan sa mnom, ali da je mislio da je taj posao stvoren za njega', navodi Granić ističući da je Sanader kao njegov zamjenik odrađivao sitnice koje nisu bile od velike važnosti za Hrvatsku.

'Sanader je bio zadužen za domaće poslove, za održavanje veza unutar HDZ-a i suradnju s drugim strankama. Čak sam mu i predložio da postane Tuđmanov predstojnik ureda predsjednika. No, to je bilo i zato da bi ga maknuo s puta', otkriva Granić, dajući do znanja da Tuđman i Sanader nisu pronašli zajednički jezik.

Tvrdi da je Tuđman Sanadera smijenio zbog sumnjivog bogaćenja, a ne zbog tadašnjeg skandala oko gay reputacije. 'Otjerao ga je zato što su Pašalić i drugi oko njega uspjeli objaviti štetna otkrića kako je Sanader uspio u mutnim uvjetima kupiti kuću i takve stvari', svjedoči Granić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi