stari partneri

Posao od 17 milijuna kuna: Država nabavlja nove bespilotne letjelice, one velikog dometa prodat će im javnosti dobro poznata tvrtka

14.10.2019 u 11:06

Bionic
Reading

Dok čekamo zeleno svjetlo za ulazak u šengenski prostor, pritisak ilegalnih migranata na razvedenu hrvatsku granicu sve je veći. Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) u nadzoru će pomoći bespilotne letjelice koje će nabaviti od tvrtki King ICT i Alfatec Group

MUP je još u travnju raspisao natječaj za nabavu ukupno sedam bespilotnih letjelica, i to onih malog, srednjeg i velikog dometa.

Tri letjelice srednjeg dometa za MUP će nabaviti hrvatska tvrtka Alfatec Group za tri i pol milijuna kuna s PDV-om. Riječ je o višestruko nižem iznosu od predviđenih devet i pol milijuna kuna bez PDV-a, koliko je iznosila procijenjena vrijednost nabave.

Dvije bespilotne letjelice velikog dometa MUP će pak kupiti od tvrtke King ICT, i to za nešto manje od 17,4 milijuna kuna s PDV-om, što je nešto niže od procijenjene vrijednosti nabave.

Uz svaku letjelicu MUP je zahtijevao isporuku kombi vozila za prijevoz letjelice, smještaj operatera i upravljačke jedinice. Letjelica ne smije biti teža od 200 kilograma, a raspon krila ne smije biti veći od četiri i pol metra. Maksimalna brzina bespilotnih letjelica velikog dometa je 100 km/h, a MUP je tražio da maksimalna visina na kojoj letjelica može uzletjeti bude minimalno 2500 metara iznad razine mora.

  • +4
Dron, bespilotna letjelica Izvor: EPA / Autor: CRISTOBAL GARCIA

King ICT, čiji su poslovi s državom konstantno pod povećalom javnosti zbog činjenice da je ministar obrane Damir Krstičević bio na menadžerskim pozicijama u toj tvrtki iako je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ranije zaključilo da u poslovanju bivše Krstičevićeve tvrtke i države nema ništa spornog, za Ministarstvo unutarnjih poslova nabavio je bespilotne letjelice u nekoliko navrata i ranije.

Vrijednost bespilotnih letjelica koje je King ICT isporučio MUP-u u travnju 2018. iznosila je 267 tisuća kuna s PDV-om. MUP je od njih i potkraj studenoga 2017. kupio bespilotnu letjelicu za 48 tisuća kuna, kao i termovizijsku kameru za tu bespilotnu letjelicu, vrijednu 85 tisuća kuna.

U travnju prošle godine tportal je pisao kako je od 2016. Ministarstvo unutarnjih poslova s tvrtkom King ICT sklopilo 15 ugovora ili okvirnih sporazuma ukupne vrijednosti 93,6 milijuna kuna s PDV-om.