KOSOR POHVALILA PUSIĆ

'Posao na poglavlju 23 koordinirat će Vlada, a ne Šeks'

24.03.2011 u 17:55

Bionic
Reading

Šefovi država ili vlada zemalja članica Europske unije kojima su na čelu pripadnici Europske pučke stranke pozitivno su komentirali namjeru hrvatske Vlade da pristupne pregovore završi do kraja lipnja. Ustvrdila je to premijerka Jadranka Kosor, koja je u četvrtak u Meiseu pored Bruxellesa sudjelovala na samitu EPP-a koji prethodi samitu EU-a

Za ponudu Vesne Pusić za primirje Vlade i oporbe do završetka pristupnih pregovora rekla je da joj je 'drago da je gospođa Pusić konačno privatila ono što ja predlažem već dulje vrijeme: da se oko završetka pregovora okupimo i da svatko učini što može, a da oni oporbeni čelnici koji ne žele pomoći barem ne odmažu'.

'Preostali posao na poglavlju 23 koordinirat će Vlada, a ne Vladimir Šeks', odlučno je odgovorila na novinarsko pitanje.

Hrvatska nema stav o sporu među zemljama članicama NATO-a kako nastaviti djelovanje nad Libijom, što je također bilo jedna od tema EPP-ova samita, nego će 'o tome razgovarati kao odana članica', rekla je premijerka.

Između 20 i 25 tisuća belgijskih radnika, koji su sa četiri ulaza u Bruxelles krenuli prema središnjim ustanovama EU-a, sukobilo se s policijom koju su gađali kockama kaldrme, dok je policija uzvraćala vodenim topovima. Prosvjedovali su protiv prijedloga Pakta konkurentnosti koji su samitu EU 27, što je započeo u četvrtak navečer, a završava u petak poslijepodne, predložili francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka premijerka Angela Merkel. Ukinuo bi automatsko povezivanje rasta plaća s rastom inflacije, dok bi kolektivne ugovore ostavio samo na razini tvrtka, a ne i na državnoj razini.

Umjesto ranije najavljenih blokada zračnih luka, kako bi se onemogućio dolazak na samit, u glavnim su gradovima država članica u četvrtak održani veliki radnički prosvjedi.

Za europske je čelnike samit loše započeo jer su već prije njegova početka Finci, koji su u predizbornoj kampanji, objasnili da tehnička vlada ne može potvrditi povećanje moći posuđivanja iz privremenoga fonda za zemlje u platnim teškoćama (EFSF) na 440 milijarda eura, pa je ta odluka ostavljena za lipanj. I o trajnome fondu (ESM), koji bi ga od sredine 2013. zamijenio, a u kojemu će biti 80 milijarda eura u gotovini i 620 milijarda u jamstvima, odgoda odluke za lipanj je izvjesna. Sve je dodatno zapleo pad portugalske vlade. Očejuje se da će samit ipak potvrditi malu promjenu Lisabonskoga ugovora, koja će omogućiti ESM-ovu uspostavu.