MILORAD PUPOVAC

'Poruke iz Knina su dokazale da dominiraju mržnja i neprijateljstvo'

06.08.2016 u 15:23

Bionic
Reading

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac izjavio je u subotu, u Gornjem Selištu, gdje je održana komemoracija u spomen na ubijene i nestale tijekom i nakon vojno-redarstvene akcije Oluja, kako je jučerašnji dan u Kninu u mnogima izazvao zebnju koja i danas traje.

"Jučerašnji dan u Kninu je u mnogima od nas izazvao zebnju i ona traje i danas. Poruke koje smo čuli, simbole koje smo vidjeli i postupke kojima smo svjedočili dokaz su da dominira neprijateljstvo, mržnja, i da je slobodna ona ideologija i onaj pokret koji se isključivo napaja mržnjom, neprijateljstvom i željom za smrću", izjavio je Pupovac na komemoraciji na groblju Svete Ekaterine u Gornjem Selištu gdje su lani ekshumirane dvije masovne grobnice s 56 stradalih 1995. godine.

Poručio je da se "ovo društvo treba osloboditi zebnje, a da slobodu nećemo dobiti ako ćemo šutjeti, okretati glavu i reći da je to demokracija". "Nije to zebnja samo za nas, nego i ovu državu i njezinu budućnost", zaključio je.

Pupovac je istaknuo da svaka smrt, posebno nedužnih, ali i onih koji su u najboljoj vjeri davali svoje živote, ima smisla samo ako nakon toga uslijedi život bez mržnje, život u dobrobit i u napretku. "Ne možemo reći da je to stanje našega društva danas, posebno ne srpske zajednice", rekao je predsjednik SNV-a.

Osim važnosti da se ne zaborave žrtve i mjesta njihova stradanja, iz SNV-a ističu spor proces ekshumacije i identifikacije žrtava i neučinkovito procesuiranje ratnih zločina počinjenih u Oluji.

Mještani, predstavnici SNV-a, veleposlansva Republike Srbije u Hrvatskoj te lokalni i županijski dužnosnici na groblju su položili vijence i zapalili svijeće. Pravoslana liturgija za stradale održana je u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Glini.

Pupovac je u izjavi za medije komentirao službene poruke s proslave Oluje u Kninu, kazavši da je u govoru predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović problem u onome što nije rekla, a ne što jest rekla. "Da sam bio na mjestu predsjednice sigurno bih prioritet dao tome što je čula prije svojega govora, u odnosu na ono što je Milanović rekao prije dvije godine", rekao je Pupovac, očito misleći na govor pukovnika u mirovini, predstavnika branitelja, Ivice Glavote.

Pupovac kaže da bi mu bilo drago da nema razmjene nota između Beograda i Zagreba, da minimum poštivanja državljana Hrvatske i Srbije, posebno stradalih, bili oni Hrvati ili Srbi, (...) nalaže drugačiju komunikaciju. "Kao što se u ratu moglo lakše dogovarati oko najtežih mogućih stvari tako je obaveza da se danas dogovara oko toga što je interes građana, a to je mir, pomirenje, i sankcioniranje odgovornih za ratne zločine i okretanje budućnosti", rekao je Pupovac.

Nije izravno odgovorio ne pitanje je li spreman osobno otići na proslavu Oluje narednih godina. Ni Franjo Tuđman, da je živ, ne bi otišao na takvu proslavu u Knin, ili bi napravio "dobre pripreme", jer je uvijek znao kako sačuvati Hrvatsku od podjela, rekao je predsjednik SNV-a.