među rijetkima

Portugalski parlament izglasao; eutanazija se ne smatra kaznenim djelom

12.05.2023 u 17:22

Bionic
Reading

Portugalski parlament izglasao je u srijedu konačnu verziju zakona kojim se eutanazija ne smatra kaznenim djelom čime se Portugal svrstava među rijetke zemlje u svijetu koje dopuštaju oboljelima od neizlječive bolesti da sami odluče okončati svoje patnje

Zakon je izglasan prvenstveno glasovima zastupnika socijalista koji imaju apsolutnu većinu: 129 zastupnika glasalo je "za" u parlamentu od 230 članova, a 81 je bio protiv.

"Potvrđujemo zakon koji je izglasan u nekoliko navrata velikom većinom", rekla je zastupnica socijalista Isabel Moreira, jedna od vodećih zastupnika zagovornika nekažnjavanja eutanazije.

Parlamentarna većina na čelu s vladajućom strankom socijalista četiri puta je glasala za depenalizaciju medicinski potpomognutog samoubojstva u protekle tri godine. No na tekst zakona prigovore su uložili Ustavni sud i predsjednik Republike Marcelo Rebelo de Sousa, konzervativni političar i gorljivi katolik.

Predsjednik države treba potvrditi zakon koji bi, prema procjenama lokalnih medija, mogao stupiti na snagu na jesen.

Tekst zakona bio je preinačen kako bi se uvažili prigovori predsjednika koji je na nacrt dvaput stavio veto, odnosno stavio je dvaput veto i na izmijenjeni tekst.

Prema novom tekstu zakona eutanazija je moguća samo u slučaju "kada je medicinski potpomognuto samoubojstvo nemoguće zbog tjelesne nesposobnosti pacijenta".

U obrani posljednjeg veta koji je stavio na zakonski prijedlog, predsjednik Rebelo de Sousa tražio je da zastupnici specifično navedu tko je osoba zadužena "potvrditi" da postoji takva nesposobnost.

Zastupnici su svjesni da borba danas nije završena jer će brojni liječnici uložiti prigovor savjesti na primjenu eutanazije, kao što čine u odnosu na pobačaj koji je legaliziran 2007. referendumom.

Protivnici depenalizacije eutanazije žale što to pitanje nije bilo stavljeno na referendum te se nadaju da će se oporba ponovno obratiti Ustavnom sudu.

Eutanazija i potpomognuto samoubojstvo danas su dopušteni u nekoliko europskih zemalja poput zemalja Beneluksa koje su prve dopustile taj postupak, te u susjednoj Španjolskoj.