presudio vrhovni sud

Portugal: Radnici s djecom do 12 godina slobodni vikendom, postoji samo jedna iznimka

07.11.2022 u 11:29

Bionic
Reading

Kompanije u Portugalu više neće moći obvezivati radnike da dolaze na posao subotom i nedjeljom ako imaju djecu mlađu od 12 godina, presudio je tamošnji Vrhovni sud

Jedina iznimka bit će ako su “zaposlenici nezamjenjivi” na svom radnom mjestu, izvijestile su portugalske novine Publico pozivajući se na sadržaj presude.

“Pravo na usklađivanje djelatnosti s obiteljskim životom i pravo na zaštitu očinstva i majčinstva sadržani su u ustavu te se ne mogu odgoditi drugim profesionalnim pravima ili dužnostima”, stoji u presudi.

Budu li kompanije htjele da im zaposlenici, koji imaju djecu mlađu od 12 godina, dolaze na posao subotom i nedjeljom morat će na sudu dokazati da su nezamjenjivi na radnom mjestu te da bi aktivnost kompanije mogla biti kompromitirana njihovim izostankom.

S obzirom da bi sada dio radnika mogao imati slobodne vikende postoji mogućnost da radnici bez djece u navedenoj dobi budu opterećeni dodatnim poslom. Vrhovni sud je vezano za to izvijestio da je u slučaju nemogućnosti pronalaska rješenja potrebno primijeniti "pozitivnu diskriminaciju u korist obitelji".

Vrhovni sud u Portugalu, zemlji s 10,3 milijuna stanovnika, ovu je presudu donio nakon što se 2019. godine jedna žena iz mjesta Almade, južno od glavnog grada Lisabona, žalila na odluku multinacionalne kompanije za koju je radila.

Tvrdila je da ona i njen suprug rade vikendom za tu kompaniju u trgovačkom centru te da nitko ne može čuvati njihovo dvoje djece dok su oni na poslu.

Radnica je napisala pismo kompaniji objašnjavajući svoju situaciju i tražeći slobodne vikende.

Kompanija, čije ime nije navedeno, tada joj je odgovorila da ju je spremna osloboditi posla vikendom ali da se na to neće obvezati u budućnosti bude li posao zahtijevao njenu prisutnost.

Slučaj je zatim došao na sud, a konačnu odluku donio je Vrhovni sud.