izrazito važna utrka

[VIDEO] Slavni dr. Oz izgubio izbore u Pennsylvaniji, pobijedio ga je ćelavi 'div u hudici'

09.11.2022 u 07:11

Bionic
Reading

Demokrati su osvojili u srijedu ujutro potencijalno odlučujuće mjesto za kontrolu Senata u saveznoj državi Pennsylvaniji, u kojoj je John Fetterman pobijedio sljedbenika Donalda Trumpa, dr. Mehmeta Oza, javljaju televizije Fox News i NBC

Muškarac divovskog rasta, visine 205 centimetara, koji je pretrpio moždani udar u svibnju, John Fetterman se za mjesto u Senatu natjecao s liječnikom superzvijezdom Mehmetom Ozom u dvoboju koji je bio najviše praćen na ovim međuizborima. Doktora Oza podržavao je bivši predsjednik Donald Trump, a koji i dalje ima značajan utjecaj na republikanske birače.

"Kladili smo se na stanovnike Pennsylvanije - i niste nas iznevjerili. Ni ja vas neću iznevjeriti", reagirao je odmah nakon objave pobjede demokrat Fetterman u zahvali biračima.

"Predsjednik (Joe Biden) poslao je poruku kojom je čestitao Fettermanu", objavila je Bijela kuća.

  • +14
John Fetterman Izvor: Profimedia / Autor: JEFF SWENSEN / Getty images / Profimedia

"Ponosan sam što smo se natjecali za zaštitu prava žena na izbor", rekao je aludirajući na pravo na pobačaj koje je bilo u središtu kampanje te istočne savezne države, jedne od nekoliko koje nazivaju swing jer ponekad glasaju za demokrate, a ponekad biraju republikance.

Prednost Johna Fettermana, 'diva u hudici', topila se zadnjih tjedana i na kraju postala pretijesna da bi se mogao odrediti izborni favorit.

Kampanju mu je omeo moždani udar, što je dovelo u pitanje njegove sposobnosti da obnaša senatorsku dužnost, napose nakon intervjua u kojem se pomagao uređajem da bi čuo postavljena pitanja zbog problema sa sluhom.

To senatsko mjesto dugo je držao republikanac i ono je odlučujuće za kontrolu gornjeg doma američkog Kongresa, pa prema tome i za preostale dvije godine mandata Joea Bidena.

Rođen u Pennsylvaniji, John Fetterman bio je od 2006. do 2019. gradonačelnik Braddocka, nekadašnjeg industrijskog grada koji je izgubio sjaj nakon pada proizvodnje čelika.

Fetterman, progresivni političar, stekao je titulu 'najkul gradonačelnika' i pokušao je oživjeti grad programima pomoći mladima te širenjem zelenih površina. Bori za legalizaciju marihuane i razvoj sindikata. Pedesetogodišnjak je poznat po tome što često nosi kratke hlače, čak i kada pada snijeg.

Taj je demokrat diplomirao na Harvardu i 13 godina bio je gradonačelnik grada Braddocka pogođenog deindustrijalizacijom. Na ruci si je dao tetovirati datume pet ubojstava koja su potresla njegov grad.

I Joe Biden i Donald Trump osobno su se uključili u kampanju za svoje kandidate.

  • +21
Izbori u SAD-u Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

Prvo veće senatsko razočaranje za Bidena na međuizborima bio je izbor republikanca J. D. Vancea za senatora u Ohiju, prema procjenama američkih medija.

Taj bivši vojnik, autor uspješne knjige o bijeloj srednjoj klasi, pobijedio je demokrata Tima Ryana. Vance i Ryan natjecali su se za mjesto koje je ispraznio senator s dva mandata Rob Portman, koji odlazi u mirovinu.

Izbori na sredini mandata tradicionalno su nepovoljni za stranku koja zauzima Bijelu kuću.

Na senatskim izborima je ishod krajnje neizvjestan i demokrati se nadaju da bi ondje mogli opstati kao vladajući, za razliku od Zatupničkog doma, koji će izgubiti.

U Senatu je sto zastupnika kojima mandat traje šest godina pa se svake dvije bira otprilike trećina njegova saziva.

  • +9
Izbori u SAD-u Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

Ondje je trenutačno omjer snaga 50-50, ali kako potpredsjednica države Kamala Harris ima presudan glas, većina je zapravo demokratska.

U utorak se biralo 35 novih senatora te 21 mjesto sada drže republikanci, a 14 demokrati.