VIŠE OD 4500 KORISNIKA

Portal 'e-Savjetovanja' proslavio prvi rođendan

03.05.2016 u 15:54

Bionic
Reading

U godinu dana od pokretanja središnjeg državnog portala 'e-Savjetovanja' namijenjenog tijelima državne uprave, pravnim osobama i zainteresiranim građanima, provedeno je 506 javnih savjetovanja koja su temeljem zakonskih odredaba objavila 43 državna tijela

Ukupno je zaprimljeno 6895 komentara na nacrte zakona, drugih propisa i akata, pri čemu će veljača 2016. ostati zabilježena po najvećem porastu broja novih korisnika, kada ih je registrirano čak 975, te se ukupan broj popeo na više od 4500.

Među njima su 3200 pojedinaca, 599 trgovačkih društava, 143 obrta, 232 udruga, 174 ustanove, 37 zadruga te brojne ostale pravne osobe.

Sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama, tijela državne uprave obvezna su koristiti središnji portal za provedbu savjetovanja o nacrtima zakona, podzakonskih akata te strateško-planskih dokumenata i općih akata kojima se utječe na interese građana i pravnih osoba.

Portal 'e-Savjetovanja' omogućuje objedinjavanje svih otvorenih savjetovanja na jednom mjestu te brzu i jednostavnu pretragu. Primarna mu je namjera pojednostavniti pristup informacijama o svim otvorenim savjetovanjima državnih tijela, ali i građanima i pravnim osobama olakšati postupak komentiranja određenog pravnog akta ili odluke.

Portal iziskuje visoku razinu transparentnosti postupanja državnih tijela u odnosu na izvještavanje o rezultatima savjetovanja, pa se tako mora objaviti obrazloženje o prihvaćanju ili neprihvaćanju svakog pristiglog prijedloga ili komentara. Rezultat takvog pristupa je i viši stupanj transparentnosti i otvorenosti u odnosu na komentare predstavnika zainteresirane javnosti koji se mogu vidjeti tijekom čitavog postupka savjetovanja.

Za koordinaciju uspostave i korištenje portala zadužen je Vladin Ured za udruge koji je unatrag godinu dana za administratore i službenike u nadležnim tijelima državne uprave proveo pedesetak seminara.