ZAŠTO PUŠTAMO DA NAS POTKRADAJU?

Porezne kartice političara moraju biti javne, HDZ ne da

  • Autor: Marina Barukčić
  • Zadnja izmjena 13.12.2010 07:24
  • Objavljeno 13.12.2010 u 07:00
Hrvatski sabor

Hrvatski sabor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

U antikorupcijske kampanje Vlada ulaže velik novac, a u javnost ipak sve češće izlaze svježe afere u kojima glavnu ulogu igraju čak i visoki državni dužnosnici. Koliko državnog novca prolazi kroz džepove naših političara, možda bismo znali da 2004. nije izmijenjen Zakon o sprečavanju sukoba interesa i članak prema kojem porezne kartice dužnosnika ipak moraju biti tajne

Svaki tjedan na Vladinu glasačku rotaciju dođe nekoliko zakona koje treba izmijeniti ili dopuniti, a premijerki i njezinim ministrima pritom su usta puna parola o borbi protiv korupcije. Ipak, Zakon o sprečavanju sukoba interesa i članak po kojem su porezne kartice dužnosnika od izmjene 2004. tajne, nije došao na red za izmjenu.

Naime, Zakon je donesen u vrijeme koalicije na čelu sa SDP-om 2003. godine, a članak 7. stavak 6 bio je vrlo jasan: 'Podaci iz porezne kartice dužnosnika su javni.' Dolaskom HDZ-a na čelu s Ivom Sanaderom 2004, Vlada je taj stavak promijenila i dodala: 'Porezne kartice dostavit će se Povjerenstvu, ali se neće objavljivati.'

Izmjena Zakona Vladu (za razliku od skupih kampanja) ne košta ništa, a da su kartice od 2003. do danas bile javne, tko zna koliko bi korupcijskih afera bilo spriječeno ili barem otkriveno na vrijeme. Na primjer prije nego što neki ministar postane i potpredsjednik Vlade i još tragičnije naruši ugled i vjerodostojnost države i građana koje predstavlja.

Bivši predsjednik Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa u Saboru, SDP-ov Josip Leko nije znao za izmjenu Zakona te je tvrdio da su porezne kartice i dalje javne. Naime, Zakon o sprečavanju sukoba interesa nadređen je Općem poreznom zakonu prema kojem su sve porezne kartice oduvijek bile tajne. Da je Zakon izmijenjen potvrdio je i predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar koji kaže da u Poreznoj upravi ni saborskim zastupnicima ne daju ničije porezne kartice.

POREZNIM KARTICAMA PROTIV KORUPCIJE

Dragan Zelić iz Gonga smatra da bi porezne kartice trebale biti javne, jer su dužnosnici osobe koje plaćaju građani, odnosno plaću dobivaju iz državnog proračuna.

'U svjetlu borbe protiv korupcije, mislimo da ne bi bilo viška transparentnosti da se porezne kartice objave. Posebno ako se OIB u potpunosti uvede, bit će lako pratiti je li se neki dužnosnik okoristio novcem iz proračuna. Višak transparentnosti nije na odmet', rekao je Zelić.

Profesor s Fakulteta političkih znanosti Zdravko Petak također smatra da bi porezne kartice morale biti javne, ali naglašava da nije dovoljno samo mijenjati zakone nego ih treba znati i primijeniti.

'Problem u Hrvatskoj je taj da, i kad je nešto javno dostupno, prema toj odredbi se ne djeluje i ona se ne regulira. Hrvatski sustav javnog upravljanja ima fundamentalni problem; javna uprava nije učinkovita, imamo veliki problem implementacije, monitoringa… Stalno se donose strategije i politike, a nitko to ne primjenjuje', kaže Petak.

Upozorava da nije dovoljno zaposliti diplomirane pravnike tamo gdje imamo npr. agronome, nego da moramo educirati zaposlene u javnoj upravi 'da mogu jasno reći gdje je problem i gdje stvari štekaju'.

Petak objašnjava da su se svjetski utjecajni znanstvenici bavili tim problemom i objavili knjige o implementaciji politika koje kod nas nitko na izučava: 'Meljemo se, stalno donosimo zakone, a ne uvodimo ih. Trebaju nam stroža pravila za implementaciju, time se treba početi baviti. Što znači provesti politiku i provoditi kvalitetan monitoring, što su pretpostavke?'

Petak našim političarima poručuje da, kad od kolega sa Zapada dobiju poruku da sredimo javnu upravu, oni zapravo misle upravo na implementaciju. Svima koje bi to trebalo zanimati preporučuje knjigu koja bi im mogla pomoći - Proces stvaranja javnih politika autora Michela Hilla i Petera Hupea.

SDP-OVCI BI JAVNOSTI OTVORILI POREZNE KARTICE

SDP-ovac Josip Leko rekao je kako vjeruje u sud javnosti u demokratskom društvu te da bi stoga građani trebali imati što potpunije i što službenije informacije: 'Mislim da je sasvim logično da porezna kartica bude javna i ja ću se, ako osvojimo vlast, osobno zalagati da bude javna, ali i da se onemoguće eventualne zloupotrebe i pritisci.'

I predsjednik Nacionalnog odbora za suzbijanje korupcije, SDP-ovac Željko Jovanović tvrdi da bi objavljivanje poreznih kartica zasigurno pomoglo u suzbijanju korupcije i njezinom razotkrivanju te također kaže da će se zalagati za njihovo objavljivanje.

HEBRANG: NISAM ZA OBJAVU POREZNIH KARTICA, ALI SAM ZA OBJAVU PORIJEKLA IMOVINE

Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang tvrdi da su u cijelome svijetu porezne kartice tajne i da je to s razlogom tako: 'Porezne kartice su apsolutna tajna osim za institucije koje ispituju porijeklo imovine. Na poreznim karticama se vidi samo ono na što je netko platio porez, a ono što se plaća na crno ionako se na to ne plaća porez i ne može se vidjeti u poreznoj kartici.'

Hebrang predlaže da se, umjesto objave poreznih kartica, uvede obveza da svaki političar u svojim imovinskim karticama (koje su javne) osim nabrajanja imovine navede i porijeklo tog novca. 'Da navedem, na primjer, sve što sam u ovom mandatu kupio i objasnim porijeklo tog novca. Da moram navesti broj kupoprodajnog ugovora, broj kredita, ostavinske rasprave i slično. To mi je puno važnije od objave imovinskih kartica.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi