ojačali obranu

Poput Frankensteina: Ukrajina sparila američke i sovjetske sustave naoružanja

15.11.2023 u 17:01

Bionic
Reading

Dok ukrajinska protuzračna obrana prekovremeno radi da bi se obranila od stalnih ruskih napada, Ukrajina surađuje sa SAD-om na stvaranju novih vojnih sposobnosti spajanjem zapadnih i sovjetskih sustava naoružanja, inače nekompatibilnih

Ti frankenštajnovski napori, odnosno kombiniranje američkih projektila sa sovjetskim lanserima i radarima ili oživljavanje i moderniziranje hladnoratovske tehnologije, po svemu sudeći, djeluje, što bi itekako moglo pomoći u jačanju obrane Ukrajine u kritičnom trenutku, piše Business Insider.

Tijekom vikenda glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga Jurij Ihnat rekao je u intervjuu da je Ukrajina uspješno preinačila sovjetski sustav protuzračne obrane tako da može ispaljivati rakete koje im je osigurao SAD. Tu kombinaciju testiraju na američkom tlu, a kako piše Kyiv Independent, 'imaju dobre rezultate borbene uporabe protuzračnih raketnih sustava Buk-M1 na poligonu u SAD-u, koji su preinačeni i prilagođeni američkim projektilima'.

Testiranje se odvijalo posljednjih nekoliko mjeseci i uključivalo je uparivanje sustava Buk s američkim projektilima RIM-7 Sea Sparrow, kao i radara iz sovjetske ere s američkim projektilima AIM-9M Sidewinder, izjavili su američki dužnosnici The New York Timesu krajem listopada. Izvještaji ranije ove godine pokazali su da je Ukrajina pronašla način da modificira protuzračni obrambeni sovjetski sustav Buk za ispaljivanje RIM-a 7. Ihnat je rekao da su morali prilagoditi svoje sovjetske obrambene sustave za ispaljivanje drugih projektila zbog ograničenih zaliha i očite nemogućnosti nabave novih i kompatibilnih iz Rusije.

  • +5
Patriot Izvor: EPA / Autor: PAWEL SUPERNAK

SAD i njegovi zapadni saveznici ponudili su Ukrajini protuzračnu obranu poput sustava Patriot, IRIS-T, NASAM i protuzračnih topova Gepard, ali ukrajinske snage još uvijek koriste niz sovjetskih sustava protuzračne obrane, među kojima su najistaknutiji Buk i S-300. Međutim ponestaje im raketa, troše ih velikom brzinom kako bi se suprotstavili ruskim zračnim napadima i napadima dronova. SAD, s druge strane, ima mnogo Sea Sparrowa i drugih protuzračnih projektila, no izazov je kako ih prilagoditi da zajedno funkcioniraju.

Pentagon je nedavno dao prioritet kombiniranju komponenti protuzračne obrane za Ukrajinu prije ruskih napada ove zime, sve u okviru takozvanog programa FrankenSAM, za koji se prvi put čilo u u dokumentima koji su procurili na Discordu ranije ove godine, no Ukrajina i SAD zapravo već dugo rade na kombiniranju američkog i sovjetskog oružja. Još u rujnu 2022., naprimjer, uz malo kreativnog inženjeringa, Ukrajina je opremila svoje borbene zrakoplove MiG-29 projektilima AGM-88 HARM. Američko oružje prethodno je bilo nekompatibilno s ukrajinskim zrakoplovima iz sovjetskog doba, ali su napravljene očite fizičke i operativne modifikacije lansiranja.

U to vrijeme šef američkih zračnih snaga u Europi rekao je da je 'bio priličan napor' integrirati projektile na ukrajinske MIG-ove. 'Jesu li integrirani kao na F-16? Naravno da ne. Dakle nemaju sve mogućnosti koje bi imali F-16', rekao je general James Hecker. Ali uspjeli su donekle u naumu, dajući Ukrajini mogućnost lova na neprijateljske radare.

  • +17
Ukrajinski vojnici Izvor: Pixsell / Autor: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nova sposobnost bila je obećavajuća za Ukrajinu i ukazala je na mogućnost budućih modifikacija njezinih sovjetskih sustava, poput ispaljivanja američkih projektila iz sovjetskog sustava Buk, samohodnog raketnog sustava zemlja-zrak srednjeg dometa. Zatim, u siječnju, SAD je najavio uključivanje radarski vođenih projektila Sea Sparrow u paket pomoći. Dužnosnici su za Politico u to vrijeme rekli da je Ukrajina već uspjela prilagoditi sustav Buk za ispaljivanje Sea Sparrowa, čime je Kijev postao druga zemlja uz Tajvan koja koristi verzije raketa što se lansiraju sa zemlje.

Taj inovativni potencijal govori o sposobnosti Ukrajine da improvizira i prilagodi svoj arsenal, a jedan od najnovijih primjera je protubrodska krstareća raketa R-360 Neptun, modificirana za misije napada s kopna. Nova uloga Neptuna bila je iznenađujuće uspješna, a primjer je i uništavanje zastrašujućih protuzračnih obrambenih sustava ruske vojske S-400 na Krimu.

Posao koji se obavlja u sklopu prilično neobičnog projekta protuzračne obrane FrankenSAM dolazi u ključnom trenutku za Ukrajinu, s obzirom na to da bi njezina protuofenziva mogla oslabjeti dolaskom zime, ali i da Rusija može pokrenuti nove ofenzive u određenim područjima.

'Kako se približava zima, postavljamo zaštitni štit protiv ponovnih ruskih napada na energetsku i vodoopskrbnu infrastrukturu', rekao je njemački kancelar Olaf Scholz krajem listopada, najavljujući novi paket pomoći Ukrajini. 'Postaje očito da će Rusija ponovno koristiti hladnoću i nestašicu energije kao oružje protiv civilnog stanovništva', dodao je Scholz.