GONG UPOZORAVA VLADU

Popuštanje lokalnim šerifima vodi u refeudalizaciju

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 18.04.2013 15:51
  • Objavljeno 17.10.2012 u 16:55
Ministar Arsen Bauk u Imotskom 2

Ministar Arsen Bauk u Imotskom 2

Izvor: tportal.hr / Autor: Jure Divić

GONG je upozorio danas u povodu objave prijedloga izmjene zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi i lokalnim izborima da umjesto većeg sudjelovanja građana, lokalnoj samoupravi slijedi refeudalizacija

Iako je razvidno poboljšanje procesa izmjena zakona u odnosu na sve dosadašnje pokušaje, zabrinjava sadržaj zakonskih prijedloga koje je vlada danas poslala u saborsku proceduru, priopćio je GONG.

Ta udruga zadovoljna je što su nezavisni stručnjaci i predstavnici civilnog društva bili uključeni u uglavnom transparentan rad radnih skupina Ministarstva uprave i što će se zakonski prijedlozi raspravljati u redovnoj, umjesto hitne saborske procedure.

No, drže da konačni prijedlozi ne održavaju ključne prijedloge stručnjaka i civilnog društva pa se umjesto povećanja participativnosti i demokratičnosti izbornog procesa, uloga aktivnih građana marginalizira.

Uz nedostatke u sustavu međusobnog ograničavanja institucija i ravnoteže vlasti (checks and balances), popuštanje pritiscima gradonačelnika i župana na štetu predstavničkih tijela i građana vodi u smjeru refeudalizacije lokalne samouprave, zaključuju u GONG-u.

Zamjeraju što se ukida mogućnost birača da sudjeluju u smjeni (grado)načelnika i župana, bez smislenog obrazloženja, ograničavaju mogućnosti birača da pokrenu referendum, neprimjereno jačaju ovlasti i pozicije gradonačelnika i župana bez djelotvornih mehanizama ravnoteže i kontrole.

Drže također da je neprimjereno gradonačelnicima i županima dati ovlasti da samostalno, bez suglasnosti predstavničkog tijela, imenuju članove uprava i nadzornih odbora u javnim ustanovama i tvrtkama u vlasništvu jedinice ako ne postoji adekvatan mehanizam kontrole predstavničkog tijela i nadzora javnosti.

Nejasno je, smatraju, zašto se razrješenje (grado)načelnika i župana predviđa samo u slučaju istovremenog raspuštanja predstavničkog tijela i to samo za slučaj nedonošenja lokalnog proračuna. Drže da predloženo rješenje ne sprječava zloupotrebe u slučaju bojkota od strane predstavničkog tijela ili neprofesionalnosti samih čelnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi