crobarometar

Popularnost stranaka: HDZ ponovno raste, SDP u 'stanju mirovanja'

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 24.08.2019 20:22
  • Objavljeno 24.08.2019 u 19:39
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nova TV

HDZ je rekonstrukcijom zaustavio pad potpore. SDP i ostale stranke bez većeg rasta ili pada potpore. Što građani misle o političkim strankama, pokazuju rezultati Crobarometra, redovitog istraživanja agencije IPSOS koje ekskluzivno objavljuje Dnevnik Nove TV. Važno je napomenuti da istraživanje obuhvaća razdoblje afera i ostavki, ali ne i sam čin rekonstrukcije Vlade koji se dogodio kada je istraživanje već bilo pri kraju

HDZ zaustavio pad potpore, SDP 'zacementirao' potporu

HDZ je nakon šest mjeseci zaustavio poniranje. U kolovozu, nakon rekonstrukcije Vlade, stranka prvi put bilježi rast potpore, sada su na 27,4 posto. SDP je i dalje svojevrsnoj 'političkoj renesansi' nisu se približili HDZ-u, ali stabilni su s potporom petine birača, točnije njih 21 posto.

Lista Mislava Kolakušića je treća, ali i ovaj mjesec s manjom potporom, može računati na 6,1 posto. Unutar izbornog praga je, također s manjom potporom u odnosu na mjesec prije, MOST sa 6 posto potpore.

Stranke koje za vlast trebaju i HDZ i SDP

Na petom se mjestu, iz mjeseca u mjesec, izmjenjuju Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića i HSS Kreše Beljaka. U kolovozu peti izbor birača je Bandić Milan 365 - Stranka i rada i solidarnosti s potporom od 4 posto. Živi zid ili ono što je od njega ostalo ima potporu od 3,6 posto ispitanika.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nova TV

HSU je na 2,5, a HSS na 2,2 posto potpore. IDS je na 2,2 posto. Stranka Pametno mjesec završava s potporom od 1,9 posto, Pernarova stranka je na 1,9 posto, a Hrast na 1,8 posto.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nova TV

HNS kao manjinski partner HDZ-a je na 1,7 posto potpore. Neovisni za Hrvatsku imaju potporu od 1,5 posto, a stranka Promijenimo Hrvatsku je kolovoz završila s potporom od 1,4 posto. Tu su još i Abeceda demokracije s 1,3 posto i Zelena lista s 1,1 posto, dok je START sada s potporom od 1 posto.

Stranke koje bilježe manje od 1 posto potpore birača zajedno osvajaju 3,8 posto, a neodlučnih birača je 7,4 posto.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nova TV

Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na 978 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!