VISOVAC UGROŽEN

Poplave oko Krke, Zrmanje i Vrljike

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.01.2010 17:51
  • Objavljeno 08.01.2010 u 17:43
poplava visovac

poplava visovac

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Nikša Stipaničev

U izvješću Hrvatskih voda o provedbi mjera obrane na porječjima dalmatinskih rijeka navodi se da je zbog porasta vodostaja rijeke Vrljike i pritoka te nemogućnosti odvodnje voda kroz tunel Petnik veći dio Imotskog polja poplavljen vlastitim vodama

To se posebno odnosi na područje općina Zmijavaca i Runovića gdje je poplavljeno oko 70 posto polja, a ukupan dio Imotskog polja poplavljen je do 20 posto. Zbog obilnih oborina Rastočko je polje poplavljeno oko 70, a Vrgoračko 50 posto. Razina vode u tim poljima još raste. Kako se navodi u izvješću, objekti obrane od poplava funkcioniraju bez teškoća.

Poplavljene su ceste prema mjestu Kokorićima i Kutcu, pa se mještani koriste obilaznim cestama. Cesta Vrgorac - Orah preko Rastočkog polja također nije prohodna. Pojačani su protoci na većini bujica na podbiokovskom primorju, ali do sada nije bilo većih teškoća.

Znatno su porasli vodostaji na svim vodotocima i unutar kanalske mreže Sinjskog polja. Vodostaj u Peručkom jezeru je u razini predviđenoj pravilnikom, a crpne stanice u Trilju i Vedrini su u radu.

Zbog obilnijih oborina u širem porječju Krke pojačan je protok Krkom i njezinim pritocima. Na snazi su mjere pripremnog stanja obrane od poplava. U istom izvješću se navodi da vodostaj Zrmanje lagano pada, ali zbog prognoziranih obilnih oborina ostaju na snazi redovite mjere obrane od poplava. Zbog unutarnjih voda poplavljeno je oko 25 posto Žegarskog polja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi