NI RECESIJA NIJE UBILA DOBROTU

Poplave na vidjelo izbacile i nešto vrijedno ponosa!

  • +15

Građani prikupljaju pomoć za stradale u poplavi

Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar još u petak je pozvao sugrađane na solidarnost sa Slavonijom i uputio ih da se obrate Crvenom križu, a u ponedjeljak je objavljeno da će ugroženom stanovništvu pomoći sa 200 tisuća kuna sredstava iz proračunske rezerve. Zahvaljujući humanosti Splićana u Splitu je u samo jednom danu prikupljeno 30 tona hrane!

'U teškoj situaciji čovjeku je važno znati da nije sam. Voda će se povući, ali će trebati vremena i novca da se život vrati u normalu. Splićani su uvijek bili spremni pomoći, vjerujem da će to učiniti i ovoga puta. Sigurno im neće biti problem odreći se subotnje kave i uplatiti pomoć', objavio je Baldasar.

Hrana, odjeća, obuća i higijenske potrepštine u Splitu se već prikupljaju na najmanje šest lokacija, a u dogovoru s Crvenim križem gradska uprava otvorila je i prostore svih tridesetak gradskih kotara svakodnevno od osam do 18 sati kako bi lokacije bile dostupnije građanima.

Tijekom ponedjeljka, sastat će se uži tim gradskog Stožera zaštite i spašavanja i zajedno sa službama na terenu donijet će se odluka o mogućem slanju pripadnika Civilne zaštite Splita na poplavljena područja.

Već večeras prema Slavoniji kreće prvi autobus s pripadnicima Torcide, a prvi splitski konvoj s pomoći prikupljenom preko Crvenog križa na put će krenuti u srijedu rano ujutro.

RTL Autor: RTL



HUMANOST U ISTRI: 'Vidite kakvi su ljudi, svi žele pomoći'

Humanitarna pomoć za poplavljena područja sakuplja se diljem Istre, a odziv građana nevjerojatan je. Telefoni u gradskim organizacijama Društva Crvenog križa, gdje je organizirano stalno dežurstvo, neprestano zvone, a mnogi se javljaju i udrugama. Građani pitaju kako mogu pomoći i što je najviše potrebno, netko donira novac ili ono što već ima, a netko svoje slobodno vrijeme.

'Ljudi su jako suosjećajni i velikodušni. Donose sve što misle da bi ljudima u stradalim područjima moglo pomoći i što im je u prvom trenutku možda najpotrebnije, uglavnom pretežito hranu i higijenske potrepštine, ali i padele za kuhanje, hranu za životinje i slično. Zvali su nas i iz porečkih škola, tako da su se i one organizirano uključile u prikupljanje pomoći, s tim da svaka škola prikuplja određene potrepštine, kako se ne bi duplirale', kazala nam je Vesna Janko Finderle iz porečke podružnice.

Napominje da će se, uz potrepštine koje se mogu donijeti u porečki Crveni križ svakodnevno od osam do 20 sati, od utorka prikupljati i novčane donacije. U tu svrhu na Trgu slobode u utorak će se postaviti štand na kojem će volonteri Crvenog križa dežurati svakodnevno od 10 do 13 sati. Donacije prikupljaju i gradska Društva Crvenog križa Vrsara i Vižinade, Umaga, Labina i svih većih gradova. U Puli građani mogu donacije u naravi donijeti u skladište CK-a na adresi Mažuranićeva 5, kod tvornice stakla.

CK Labina također organizira prikupljanje novčanih sredstva za poplavljena područja svih država pa će tako imati jednodnevne akcije u utorak u Raši, Koromačnu, Holcimu, Ravni i Most Raša, u srijedu na više lokacija u centru i starom dijelu Labinu, u četvrtak u Sv. Nedjelji i Šumberu te svim školama na Labinštini, dok je u petak predviđen Kršan, Potpićan i Pićan, Tupljak, Sv. Katarina, Čepić i Plomin.

Uz volontere Društva Crvenog križa Istarske županije, u prikupljanje donacija aktivno su se uključile i brojne udruge u Istri. Tako, fejsbook grupa 'Probudi se – ex Puljani humanitarci' poručuje da je definitivno najpotrebnija voda za piće i hrana, naročito hrana za djecu i sredstva za dječju njegu, a donacije se mogu donijeti u bivšu vojarnu Karla Rojca. Također, ova grupa na Facebooku organizira i trodnevno skupljanje donacija u Rovinju, na trgu Maršala Tita od 15 do 20 sati. U prikupljanju pomoći za poplavljena područja aktivno sudjeluju i članice BPW Kluba poslovnih žena, koje prikupljaju potrepštine u Umagu i Puli, Živi zid Pula, Lionsi te Caritas Porečko-pulske biskupije koji je već uplatio novčane donacije te će i tijekom naredne nedjeljne mise 25. svibnja prikupljeni novac uputiti potrebitima na poplavljenim područjima.

Iz udruge Živi zid Pula, upravo kreće prvi kamion za Slavoniju, a kako nam je kazala Nensi Krupić, uskoro će i drugi kamion jer su dobili u tako kratko vrijeme jako puno donacija.

'Vidite kakvi su ljudi, svi žele pomoći. Svi su se angažirali. Dobili smo 150 madraca, palete s vodom, stvarno svega. Netko donese po nekoliko konzervi, netko nešto više, već prema svojim mogućnostima, no stvarno, kad se nešto ovakvo dogodi, svi su se iskazali i nude pomoć', kazala nam je Krupić, od koje doznajemo i da je pulski vijećnik Mauricio Licul donirao svoju plaću te pozvao i druge vijećnike da to isto učine.


Primorsko-goranska županija donira 200.000 kuna, a Rijeka 100.000

Primorsko-goranska županija za pomoć poplavljenim područjima Hrvatske, BiH i Srbije izdvojit će 200.000 kuna iz proračunske pričuve, a Rijeka će za poplavljena područja u Hrvatskoj izdvojiti 100.000 kuna.

Županijska uprava izvijestila je danas da će Primorsko-goranska županija za pomoć poplavljenim područjima Hrvatske, BiH i Srbije izdvojiti 200.000 kuna te da će se privatnim donacijama u prikupljanje pomoći uključiti svi dužnosnici i djelatnici županije.

Po priopćenju, i Rijeka će izdvojiti 100.000 kuna iz proračunske zalihe, koje će uplatiti na račun Hrvatskoga Crvenog križa za pomoć stanovnicima Hrvatske koji žive na područjima pogođenim poplavama.

Zaposlenici Gradske uprave pokrenuli su putem sindikata prikupljanje novčane pomoći, a novac za pomoć ugroženom stanovništvu izdvojit će i gradska komunalna i trgovačka poduzeća.

I u drugim gradovima na Kvarneru, primjerice u Opatiji, organizirano je prikupljanje nužne pomoći za ljude s poplavljenih područja.

RTL Autor: RTL