HOĆE LI BITI SANKCIJA?

Popis onih koji su cjepivo primili preko reda sve dulji, oporba traži ostavke

13.02.2021 u 18:53

Bionic
Reading

Liječnicima obiteljske medicine telefoni zvone svaki dan, kažu sada je narušeno povjerenje

Ne stišava se afera "Da se ne baci". Dok je popis onih koji su cjepivo primili preko reda sve dulji i dalje nije jasno tko će i hoće li itko za to odgovarati.

Oporba traži ostavke, a i druge zemlje suočavaju se s problemom cijepljenja preko reda.

Prije nego je cjepivo u Hrvatsku došlo, znao se red. A onda je krenulo cijepljenje preko reda. Građani ljuti.

"Podlo, podmuklo da odvratnije ne može biti."

"To me uopće ne zabrinjava jer se ja neću cijepiti."

"Treba se poštivati red."

"Ne preko reda, ne preko reda, treba imati i malo obraza."

Liječnicima obiteljske medicine telefoni zvone svaki dan, kažu sada je narušeno povjerenje.

"Vidimo da ni oni više nisu sigurni u ono što im govorimo, pa tako stalno ispituju, kada će početi cijepljenje, hoćete li mene pozvati? Hoćete li pozvati moju suprugu? Zašto je moj susjed cijepljen, a ja nisam? Zašto je počelo cijepljenje u Šibeniku ili Koprivnici, a vi mene niste zvali", govori predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić.

I dok hrvatski ministar zdravstva cijepljenje preko reda moralno osuđuje i traži da se utvrdi je li bilo odstupanja, njemački ministar za takve razmatra kazne.

"Započeli smo raspravu da vidimo imaju li sankcije, odnosno kazne na ovom području smisla", rekao je njemački ministar zdravstva Jens Spahn.

Cijepljenje preko reda nije zaobišlo Europu. Znanstvenik Ivan Đikić kaže nužan je javni registar cijepljenja.

"To je jedna vrsta profiterstva. Ti ljudi moraju biti sankcionirani od Vlade i zakonskih propisa koje imamo u Hrvatskoj. U ovakvim slučajevima je jako važno točno definirati kazne za osobe koji vrše to. Zdravstvene radnike koji na neki način kradu cjepiva i daju ljudima koji nisu na redoslijedu. Oni moraju biti kažnjavani na svom radnom mjestu", kaže Đikić.

Vođa oporbe poručuje da je cijepljenje preko reda neprihvatljivo i pokazuje da je vlada ispod svake razine očekivanja. Kaže da su popuštanjem mjera pokazali "potpunu bezidejnost, lutanje i neznanje".

"Ne samo ja, ne samo mi iz oporbe nego i znanstvenici upozoravaju Vladu RH da moraju postajati određeni kriteriji. Pa zaboga miloga mi moramo znati na temelju čega se donose odluke o popuštanju", jasno će predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Zbog toga što je ravnateljica infektivne Klinike ondje cijepila svoju majku, oporba traži ostavku.

"Nemoralno, da je to moralno dno dna. Ja kao sabborski zastupnik sam se odbio cijepiti. Ne spadam u rizičnu skupnu, nemoralno mi je to. Mislim se ciepiti. Prijavio sam se kod svoje liječnice i čekam svoj red", jasno će Tomislav Tomašević.

"Rektor je baš naišao kad je u bočici ostalo baš malo, pa da se ne baci. No šalu na stranu, ta lakrdija koja postaje mučna oko cjepiva je samo finale jedne u startu pogrešno postavljene priče", rekao je Nino Raspudić.

O eventualnim pokretanjima postupaka u slučaju cijepljenja preko reda odlučivat će Povjerenstvo Hrvatske liječničke komore.