novo upozorenje

BiH se opet guši u smogu: Od Sarajeva gori samo New Delhi, stanje 'vrlo nezdravo'

28.12.2018 u 10:19

Bionic
Reading

Gradovi u kotlinama i industrijskim središtima u Bosni i Hercegovini u petak su ponovo pod visokim stupnjem onečišćenja zraka koje predstavlja opasnost za sve kategorije stanovništva, izvjestili su u jutarnjim satima iz različitih institucija koje se bave praćenjem kvalitete zraka

Prema pokazateljima s mjerne postaje u krugu veleposlanstva SAD u Sarajevu koja nadzire koncentraciju mikročestica prašine u zraku indeks njegove kvalitete bio je 257 na ljestvici čiji je maksimum 500.

To znači stanje koje je u tzv. ljubičastoj zoni i definirano je kao 'vrlo nezdravo' te utječe na zdravlje svih osoba.

Na mrežnim stranicama američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA) istaknut je podatak kako je gore stanje od Sarajeva na cijelom svijetu samo u New Delhiju gdje je indeks njegove kvalitete izmjeren brojkom 306 što je već u posljednjoj, kritičnoj zoni označenoj kao opasna i koja donosi ozbiljne posljedice po zdravlje.

I mrežne stranice Air Visual-a na kojima su istaknuti kumulativni podaci prikupljeni iz razliitih lokalnih izvora sadržavale su upozorenje kako je u Sarajevu zrak vrlo nezdrav uz napomenu da je osim čestica prašine velika i koncentracija ugljilčnog monoksida.

Slično je stanje zabilježeno i u industrijskim središtima poput Zenice i Tuzle te u Doboju, gdje je 2016. godine puštena u rad nova termoelektrana na ugljen građena kineskom tehnologijom.