JAVNA RASVJETA U ZAGREBU

Ponovno propada posao od 33 milijuna kuna

02.10.2014 u 16:27

Bionic
Reading

Pred zastupnicima u Skupštini Grada Zagreba na sjednici zakazanoj za 9. listopada naći će se, nakon deset mjeseci, ponovno prijedlog odluke gradonačelnika Milana Bandića o dodjeli posla za četverogodišnje održavanje javne rasvjete tvrtki ELICOM u visini od 32,7 milijuna kuna bez PDV-a za svaku godinu

Riječ je, podsjetimo, o poslu koji je u veljači ove godina Skupština stopirala, jer je smatrala da je ponuđena cijena previsoka, a zastupnici su ustvrdili da su uvjeti natječaja raspisanog u svibnju 2013. bili diskriminirajući, odnosno složeni tako da ih može zadovoljiti samo ELICOM koji se u konačnici i jedini javio za raspisani posao. Između ostalog, u natječaju je stajalo da se na natječaj mogu javiti tvrtke koje su u pet prethodnih godina imale prihod od posla s javnom rasvjetom u vrijednosti od najmanje pet milijuna kuna.

Zastupnici su glasali protiv dodjele posla ELICOM-u, a tvrtka se zbog toga žalila Upravnom sudu koji je u kolovozu donio presudu prema kojoj Skupština o poslu mora ponovno odlučivati.

A zastupnici će, doznajemo, opet glasati protiv dodjele posla tvrtci u vlasništvu Ivana Mučnjaka nakon čega će na istoj sjednici donijeti odluku o produljenju posla za održavanje rasvjete s ELICOM-om za dodatnih šest mjeseci.

Naime, kako je Skupština glasala protiv dodjele posla, ELICOM-u, koji posljednjih desetak godina održava javnu rasvjetu u Zagrebu, produljen je stari ugovor za šest mjeseci koji ovih dana istječe. Valja naglasiti kako ta tvrtka posao trenutačno odrađuje po starom ugovoru od 18 milijuna kuna za četiri godine bez PDV-a.

'Nakon što se odluka o produljenju posla izglasa, gradonačelnik mora raspisati u roku od 30 dana novi natječaj. Procedura bi mogla trajati oko dva mjeseca pa pretpostavljam da bismo negdje početkom iduće godine mogli ponovno odlučivati o tome tko će održavati javnu rasvjetu. Valja naglasiti da je Skupština proljetos izmijenila odluku o odrađivanju poslova javne rasvjete. Izbačeno je da se na natječaj može javiti samo tvrtka koja je u posljednjih pet godina imala prihod od pet milijuna kuna od javne rasvjete', kazao je Darinko Kosor, predsjednik Skupštine.

Zbog sumnje u pogodovanje i kršenje Zakona o javnoj nabavi, Željko Čičak, vlasnik tvrtke Elektro Čičak, prijavio je prije desetak dana Državnom odvjetništvu, Županijskom državnom odvjetništvu i USKOK-u svog kuma Bandića, bivšeg pročelnika Ureda za izgradnju grada Davora Jelavića te zaposlenike gradske uprave Ivana Babića, Miju Maroševića i Anicu Tavru.

O tvrtci u vlasništvu Ivana Mučnjaka i njegovim poveznicama s poduzetnikom Željkom Šelendićem i gradonačelnikom Milanom Bandićem mediji su se posljednjih godina dosta bavili. ELICOM je proteklih nekoliko godina i kitio grad za božićne i novogodišnje blagdane, za što mu je plaćano oko pet milijuna kuna.