nezadovoljstvo koalicijom

Ponovno problemi s uspostavom vlasti u Bosni i Hercegovini, sada stvar koči SDP

30.01.2023 u 15:32

Bionic
Reading

Dovršetak procesa uspostave vlasti u BiH uz osmostranačku koaliciju koju predvodi SDP BiH, doveden je u pitanje nakon što su članovi predsjedništva SDP-a u ponedjeljak zatražili da se jedna članica koalicije iz nje izbaci i da se odmah formira nova vlada Federacije BiH koju bi vodio SDP-ov čelnik Nermin Nikšić

Nakon sastanka stranačkog vrha potpredsjednik SDP-a Vojin Mitrović je kazao da su jednoglasno zaključili da stranka pod nazivom Za nove generacije (ZNG) više ne može biti članica koalicije i da koalicija ubuduće može funkcionirati samo kao savez sedam stranaka.

"Saniramo odnose u okviru postojeće koalicije i ona je svedena s osam (stranaka) na sedam", kazao je Mijatović.

Na razini cijele države koaliciju bošnjačko-građanskog bloka čini šest stranaka, jer su tamo iz koalicije ranije istupili Stranka za BiH i Narodni europski savez (NES). Te su dvije stranke ipak odlučile kako će nastaviti sudjelovati u koaliciji na razini Federacije pa je ona još uvijek osmočlana dok se ne formalizira ovaj zahtjev SDP-a, što se očekuje sutra na sastanku stranačkih čelnika te koalicije.  

Ovaj zahtjev je i izravan odgovor SDP-a na činjenicu da je prošlog tjedna član ZNG-a Zlatko Miletić izabran za zastupnika u klubu Hrvata u Domu naroda parlamenta BiH. Kandidat za tu poziciju bio je i SDP-ov član Jugoslav Brdar, umirovljeni visoki časnik HVO-a, koji je sada na čelu SDP-ove organizacije u Livanjskoj županiji.

U SDP-u su to ocijenili prijevarom koalicijskih partnera i sada su odlučili kako ZNG zbog toga mora snositi posljedice. Ta odluka istodobno može dovesti u pitanje opstanak ionako tanke većine koju SDP, zajedno s HDZ BiH i Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, ima u Zastupničkom domu parlamenta BiH.

U SDP-u su nezadovoljni i činjenicom da su u Vijeću ministara BiH, koje je formirano prošli tjedan, dobili tek jednu ministarsku poziciju pa sada inzistiraju da to nadoknade kroz brzi izbor vlade Federacije BiH na čijem bi čelu, sukladno ranijem dogovoru s HDZ-om, trebao biti Nikšić.

"Prioritet SDP-a je uspostava federalne vlade. Sve dok se to ne dogodi značajno će se usporiti procesi imenovanja na državnoj razini", kazao je Mijatović poručivši kako javnost treba biti sigurna da će tu vladu voditi upravo njegova stranka.

Tvrdi da je, unatoč kadrovskim potresima, SDP "nikada stabilniji" i da neće prihvatiti pozive Stranke demokratske akcije (SDA) da promijeni stranu i s njima osnuje novu koaliciju koja bi vladala Federacijom. 

Prije imenovanja nove vlade tog entiteta potrebno je izabrati njegova predsjednika i dva dopredsjednika, koji onda imenuju kandidata za premijera.

Taj je proces zakomplicirala činjenica da jedino SDA ima potrebnu većinu u klubu Bošnjaka u Domu naroda federalnog parlamenta, potrebnu za predlaganje bošnjačkog dopredsjednika entiteta. Čelnik SDA Bakir Izetbegović izjavio je kako njihov dopredsjednik nikada neće potpisati odluku kojom bi za premijera bio imenovan Nikšić.