trgovanje utjecajem

Ponavlja se suđenje tužitelju, policajcu i optuženom davatelju mita

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 26.06.2020 16:32
  • Objavljeno 26.06.2020 u 16:32
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Zagrebački Županijski sud ponovo će suditi zamjeniku općinskog državnog odvjetnika, optuženiku koji ga je navodno potplatio te policijskom službeniku nakon što je Vrhovni sud ukinuo raniju oslobađajuću presudu

Presuda je ukinuta nakon žalbe Uskoka koji ih tereti za trgovanje utjecajem, zlouporabu položaja i davanje mita.

Uskok u optužnici tvrdi da je zamjenik općinskog državnog odvjetnika od trećeg optuženika primio "točno neutvrđeni iznos novca da bi utjecao da se ne pokrene kazneni postupak protiv njega bez obzira na stanje spisa".

Drugooptuženi policajac optužen je da je saznao za podnošenje kaznene prijave protiv trećeg optuženika i o tome ga obavijestio.

Navodno mu je otkrio stanje spisa, raspoloživu dokumentaciju i radnje koje će policija poduzeti čime je "osujetio pribavljanje vjerodostojnih podataka i obavijesti". U konačnici općinsko državno odvjetništvo odbacilo je tu kaznenu prijavu.

Vrhovni sud ocijenio je da u prvostupanjskoj presudi nedostaje cjelovit prikaz odlučnih dokaza, čime je dovedeno u pitanje pravilnost utvrđenog činjeničnog stanja.

"Dokaze koje je sud izveo tijekom postupka treba pažljivije analizirati. To se posebno odnosi na sadržaj telefonske komunikacije te intenciju uključenih osoba koja bi proizlazila iz onoga što je rečeno u tim razgovorima", izvijestio je Vrhovni sud.

Dodaju da će u ponovljenom postupku prvostupanjski sud pred potpuno izmijenjenim vijećem donijeti novu na zakonu utemeljenu odluku. Novu presudu prvostupanjski sud mora savjesno i detaljno ocijeniti i obrazložiti sve potrebne dokaze, navode u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!