rastu napetosti

Pompeo odbacuje tvrdnje Irana o uhićenju 17 špijuna CIA-e

22.07.2019 u 15:30

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Mike Pompeo u ponedjeljak je odbacio tvrdnje Irana o uhićenju 17 špijuna koji su radili za Američku obavještajnu agenciju (CIA), od kojih su neki osuđeni na smrtnu kaznu

'Iranski režim ima dugu povijest laganja', rekao je Pompeo.

Iransko ministarstvo za obavještajni rad je, kako je ranije prenijela državna televizija, razbilo špijunsku mrežu CIA-e i uhitili 17 osoba, nakon čega su iranski mediji objavili fotografije 'časnika CIA-e' koji su bili u kontaktu s uhićenima.

Prema navodima ministarstva, 'identificirani špijuni su radili u vrlo osjetljivim i ključnim sektorima gospodarstva, nuklearne energije, infrastrukture, vojske i kibernetičke sigurnosti (...) gdje su prikupljali povjerljive informacije'.

Akcija suzbijanja špijunske mreže izvedena u ožujku 2019., navelo je ministarstvo u priopćenju.

Vijest da je Iran razbio američku špijunsku mrežu stiže nakon tri mjeseca rastućih napetosti sa Zapadom koje su počele nakon novih i postroženih američkih sankcija vjerskom režimu u Teheranu, a koje su stupile na snagu početkom svibnja, a stanje se zakuhalo i u Hormuškom tjesnacu kojim prolazi trećina svjetske sirove nafte koja se prevozi morskim putem.

Prošli tjedan je Iran, navodeći kao razlog 'nepoštivanja međunarodnog pomorskog prava', u Hormuškom tjesnacu zaplijenio britanski tanker Stena Impero, nakon što su britanski marinci 4. srpnja kod Gibraltara zaplijenili iranski tanker koji je navodno prevozio sirovu naftu u Siriju, kršeći pritom sankcije EU-a.

Na upit o zaplijenjenom tankeru i mogućoj ulozi SAD-a, Pompeo je kazao da je 'odgovornost na Ujedinjenoj Kraljevini da vodi brigu o svojim brodovima'.

U razgovoru za Fox News, Pompeo je bez navođenja detalja kazao da, što se odnosa s Iranom tiče, 'postoji duga lista Amerikanaca koje želimo dovesti kući iz Islamske Republike Iran'.