kontrolna točka

Pompeo: Nasilje u Afganistanu mora prestati kako bi mirovni proces išao dalje

05.03.2020 u 18:04

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u četvrtak da je porast nasilja u Afganistanu posljednjih dana neprihvatljiv te da se mora prekinuti odmah kako bi mirovni sporazum koji je potpisan prošli vikend mogao ići dalje

Pompeo je na konferenciji za novinare u ministarstvu vanjskih poslova rekao da se sve strane trebaju pripremiti za unutarafganistanske pregovore, uključujući i praktične rasprave vezane uz oslobađanje zatvorenika.

“Svi znamo da je pred nama težak put. Očekivali smo to i bili smo u pravu. Porast nasilja u dijelovima Afganistana tijekom posljednjih nekoliko dana neprihvatljiv je. Vrlo jasno, nasilje mora biti smanjeno odmah kako bi mirovni proces mogao ići dalje”, rekao je Pompeo.

Sjedinjene Države u subotu su potpisale sporazum s talibanskim pobunjenicima koji bi mogao prokrčiti put prema potpunom povlačenju stranih vojnika iz Afganistana, kao i predstavljati naredni korak u okončanju 18-godišnjeg rata u Afganistanu.

Nakon potpisivanja sporazuma, talibani su u ponedjeljak nastavili provoditi uobičajene operacije protiv afganistanskih snaga, iako izvori kažu da će se nastaviti suzdržavati od napada na strane vojnike.

Washington je odgovorio zračnim napadom na talibanske borce u Afganistanu u srijedu. Glasnogovornik američkih vojnih snaga rekao je da su talibanski borci napali afganistansku kontrolnu točku te da je napad bio obrambene naravi.