'KRLEŽA I FRLJIĆ SU SRBOMRSCI'

Pomoćnik srpskog ministra kulture poziva na ustanak!

08.09.2012 u 10:43

Bionic
Reading

Dragan Kolarević, pomoćnik ministra kulture u novoj vladi Srbije, inače novinar Miloševićeve televizije devedesetih, izazvao je pravi skandal autorskim tekstom na internetu u kojem je pozvao na 'prvi srpski kulturni ustanak' i pedesetak poznatih glumaca, redatelja i glazbenika prokazao kao 'nositelje i izvršitelje pogubne antisrpske politike u Srbiji'

Izjasnivši se protiv Krleže, Olivera Frljića i 'skupo plaćenih srbomrzilačkih bljuvotina', pozvao je na revalorizaciju 'dobrih Hrvata' poput Antuna Gustava Matoša i Tina Ujevića. Osim Zdravka Čolića, na doministrovu popisu državnih neprijatelja Nikolićeve Srbije našli su se glazbenici Momčilo Bajagić i Srđan Gojković iz Električnog orgazma, glumci Voja Brajović, Jelisaveta Seka Sablić i Bora Todorović, redatelj Slobodan Šijan i mnogi drugi, sve zbog toga što su na prošlim izborima podržali Borisa Tadića ili Čedu Jovanovića.

'To je skandalozan, anticivilizacijski čin koji je na najstrašniji način viđen u doba nacizma', osudio je činovnikov ispad Boris Tadić, šef sada oporbene Demokratske stranke. Kolarević je u tekstu pod naslovom 'Vrijeme je za prvi srpski kulturni ustanak' pozvao na ustanak protiv titovsko-kardeljevske antisrpske zavjere, jer je Srbija 'pod okupacijom još od Prvog svjetskog rata' pa su sve srpske kulturne institucije 'u službi slovenske, hrvatske i šiptarske separatističke i ratne propagande' i zbog toga Srbe predstavljaju kao 'kretene, debile i krvoloke'. Zato on ne ide u državna kazališta, ističe, jer nije mazohist, niti gleda srpske filmove. 'Ako želim gledati luđake, ići ću u ludnicu', piše on.


Tadić je ovih dana pozvao na trenutnu smjenu Kolarevića, 'jednog od nositelja propagandne mašinerije nedemokratskog režima Slobodana Miloševića'. No, vlast se nije uznemirila: ministar kulture odgovorio je da mu to ne pada na pamet. 'Dragan Kolarević ostaje u ministarstvu. Iskreno, nisam pogledao taj tekst i ne mogu komentirati sadržaj. Kolarevića poznajem iz Srpske napredne stranke i znam da nikada nije bilo problema s njim', izjavio je ministar Bratislav Petković.

'Poziv na ustanak protiv neistomišljenika, diskriminatorsko etiketiranje građana koji imaju drugačiji politički stav čin je koji u civiliziranom svijetu zaslužuje najoštriju osudu', naveo je Tadić. Novi srpski ministar kulture - manje poznati dramski pisac, poznat po kolekciji starih automobila - skrenuo je ljetos pažnju sličnim ispadom kad je u intervjuu u Politici predstavu 'Zoran Đinđić' zagrebačkog redatelja Olivera Frljića u beogradskom Ateljeu 212 nazvao 'najgorom vrstom pozorišnog otpada, diletantskom u svakom pogledu'. U Americi bi za pljuvanje i povraćanje po zastavi odmah bio uhapšen, dok se u Srbiji, požalio se, to financira državnim novcem, piše Jutarnji list.

Za Ujevića je rekao da ga smatra srpskim pjesnikom jer je dvije svoje najznačajnije knjige pjesama, 'Lelek sebra' i 'Kolajna', objavio u Beogradu, na ekavici i ćirilici.