loš primjer

Poljski premijer protiv uvođenja eura u toj zemlji: Pogledajte koji se kaos dogodio u Hrvatskoj

10.01.2023 u 19:10

Bionic
Reading

Poljski premijer oštro se u utorak usprotivio uvođenju eura u toj zemlji u doglednoj budućnosti. Tvrdi da je uvođenje eura u Hrvatskoj izazvalo "kaos" i skok troškova života.

Premijer Mateusz Morawiecki rekao je da bi zamjena poljske nacionalne valute, zlota, eurom potaknula inflaciju koja je već iznad 17% i povećala troškove života za Poljake.

Morawiecki je ustvrdio da članica EU Hrvatska, koja je 1. siječnja prešla na euro, doživljava "kaos" i cijene koje dosežu "pretjerane" razine.

"Taj kaos cijena u Hrvatskoj trebao bi nam poslužiti kao upozorenje", rekao je Morawiecki na konferenciji za novinare, a prenio AP.

Rekao je da bi se razine prihoda u Poljskoj trebale približiti prosjeku EU prije nego što zemlja počne razmišljati o uvođenju eura. Prosječna mjesečna primanja u zemlji trenutno su manja od polovice prosjeka EU.

Očekuje se da će države unutar 27-člane EU usvojiti zajedničku valutu u nekom trenutku - osim Danska koja je osigurala posebno izuzeće - ali nema roka kada bi se to trebalo dogoditi, a neki još nisu započeli proces.

Poljska nije odredila datum prelaska na euro.

S općim izborima zakazanim za jesen i anketama koje pokazuju da bi vladajuća desna koalicija mogla izgubiti kontrolu nad parlamentom, Morawiecki je iskoristio to pitanje da udari na oporbu, rekavši da "upozorava" na njezine čelnike koji zagovaraju usvajanje eura.