Mateusz Morawiecki

Poljski premijer optužio Europsku uniju za imperijalističko ponašanje prema manjim članicama, poziva na 'duboku reformu'

10.08.2022 u 11:31

Bionic
Reading

Poljski premijer Mateusz Morawiecki optužio je Europsku uniju za imperijalističko ponašanje prema manjim članicama, u članku objavljenome na internetskoj stranici lista Welt u srijedu

"Politička praksa pokazala je da su stajališta Njemačke i Francuske važnija od svih ostalih", napisao je Morawiecki za njemački list, pozivajući na pristup koji se više temelji na konsenzusu.

"Znači posrijedi je formalna demokracija i de facto oligarhija u kojoj vlast drže najjači", ustvrdio je, dodajući da se protiv imperijalizma EU-a mora boriti kao i protiv ruskog imperijalizma.

Premijer, čija se nacionalistička vlada stranke Prava i pravde (PiS) u više navrata sukobila s Bruxellesom zbog pitanja vladavine prava, rekao je da je ruska invazija na Ukrajinu skrenula pažnju na nedostatke EU-a.

Pozvao je na "duboku reformu koja opće dobro i jednakost ponovno stavlja u prvi plan načela unije".

Poljska je u utorak rekla da će uzvratiti Europskoj uniji ako joj ne isplati namijenjena sredstva za oporavak od pandemije, nakon što je Bruxelles signalizirao da nije zadovoljan s posljednjim pravosudnim reformama Varšave.

  • +2
Mateusz Morawiecki Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ

Više od 35 milijardi eura stavljeno je na čekanje zbog spora između Bruxellesa i Varšave u vezi pravosudne reforme za koju EU tvrdi da krši demokratske standarde. 

Europska komisija odobrila je sredstva za Poljsku u lipnju, no čelnica tog tijela Ursula von der Leyen rekla je tijekom svog posjeta toj zemlji da na vladavini prava treba još raditi.