TRAŽI ČLANSTVO UKRAJINE U EU

Poljski predsjednik Duda stigao u Kijev, prvi je strani čelnik koji će govoriti pred parlamentom

22.05.2022 u 09:37

Bionic
Reading

Poljski predsjednik Andrzej Duda u nedjelju je doputovao u ukrajinsku prijestolnicu Kijev gdje će pružiti podršku naciji i prvi je strani čelnik koji će se obratiti parlamentu od početka ruske invazije 24. veljače.

Duda koji je već posjetio Ukrajinu kada je agresija počela prije tri mjeseca, održat će govor u Radi, ukrajinskom parlamentu, najavila je Varšava.

Poljski predsjednik snažno zagovara da Europska unija čim prije zajamči Ukrajini status kandidatkinje za članstvo.

Duda je posjetio Kijev u travnju, uz predsjednike Litve, Latvije i Estonije i ondje se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Tada je predlagao da im se pridruži njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, za kojega je Kijev tada signalizirao da nije dobrodošao.

Nakon sastanka s čelnicima baltičkih zemalja i Poljske Zelenskij je rekao da se radilo o posjetu četiri države koje su prijatelji Ukrajine, zemalja koje pomažu od prvog dana i nisu oklijevale s isporukom oružja Ukrajini te nisu sumnjale u potrebu izricanja sankcija Rusiji, podsjeća Deutsche Welle.

Smatra se da su nesuglasice sada izglađene između Ukrajine i Njemačke koja je u početku oklijevala slati Ukrajini oružje, za razliku od drugih zemalja, no ubrzo je takvu politiku promijenila.

Jedina članica njemačke vlade koja je posjetila Kijev od početka ruske agresije, bila je u svibnju ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.