promjene

Poljski parlament raspravljat će o liberalizaciji zakona o pobačaju

11.04.2024 u 09:23

Bionic
Reading

Poljski parlament trebao bi u četvrtak poslijepodne raspravljati o liberalizaciji zakona o pobačaju, jednog od najstrožih u Europskoj uniji

Tijekom svoje predizborne kampanje premijer Donald Tusk obećao je jačanje prava žena i olakšanje pristupa pobačaju. Međutim, u Tuskovoj koaliciji lijevog centra postoji neslaganje oko toga do koje mjere treba liberalizirati zakon o pobačaju.

Godine 2020. Ustavni sud još je više pooštrio poljski strogi zakon o pobačaju pod tadašnjom vladom konzervativne nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS).

Od tada je pobačaj dopušten samo nakon silovanja ili incesta, ili ako je život trudnice u opasnosti, ali ne u slučaju ozbiljnih abnormalnosti ploda.

Tri koalicijska partnera koja čine Tuskovu vladu sada su parlamentu podnijela ukupno četiri prijedloga zakona.

Nacrt Tuskove stranke desnog centra Građanske koalicije predviđa legalizaciju pobačaja do 12. tjedna trudnoće.

Za to se u svom amandmanu zalaže i lijevi savez Ljevica. U slučaju da liberalizacija ne uspije, ljevica u daljnjem potezu želi postići barem izuzeće od kazne.

Kršćansko konzervativna stranka Treći put predlaže povratak tzv. kompromisnom rješenju koje je bilo na snazi ​​do presude Ustavnog suda.

To bi značilo da bi pobačaji u Poljskoj bili legalni samo nakon počinjenja kaznenog djela ili ako postoji rizik za trudnicu ili fetus.