EUROPSKO VIJEĆE

Poljski konzervativci onemogućili Tusku drugi mandat

04.03.2017 u 21:22

Bionic
Reading

Varšava je u subotu službeno predložila drugog kandidata na dužnost predsjednika Europskog vijeća koji će zamijeniti Poljaka Donalda Tuska kojemu poljski konzervativci ne žele pružiti potporu

"Maločas sam u diplomatskoj noti predložio kandidaturu (europskog zastupnika iz Poljske) Jaceka Saryusz-Wolskog na dužnost predsjednika Europskog vijeća", rekao je poljski ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski a prenijela je novinska agencija PAP.

Tuskov eventualni novi mandat koji je počeo prije dvije godine, trebao bi biti na dnevnom redu iduće sjednice Europskog vijeća u Bruxellesu 9. ožujka.

Jacek Saryusz-Wolski (68) je od 2004. zastupnik u Europskom parlamentu gdje je član skupine Europske pučke stranke. Službeno je član najveće poljske oporbene stranke centra Građanske platforme (PO), ali se ona nedavno distancirala od njega.

Netom prije nego je Waszczykowski dao izjavu, vrh konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS), na vlasti u Poljskoj, zatražio je od njegove vlade da "bezuvjetno" uskrati potporu Donaldu Tusku.

Kandidatura bivšeg poljskog liberalnog premijera za drugi mandat čini se, naprotiv, poželjna velikoj većini zemalja EU-a.

PiS optužuje Tuska da je "pogazio načelo neutralnosti prema zemlji članici EU-a, u ovom slučaju prema Poljskoj". Kako se navodi u priopćenju objavljenom na mrežnoj stranici te stranke, Tusk je podupirao projekte i odluke koji su se kosili s poljskim interesima i pružio potporu političkoj oporbi u domovini.

Poljska sama ne može spriječiti ponovni izbor Tuska za predsjednika Europskog vijeća, budući da za njega nije potreban konsenzus.