pred lokalne izbore

Poljska vlada predlaže mjere za zašitu kućanstava od naglog poskupljenja struje

12.10.2018 u 13:50

Bionic
Reading

Poljska vlada nastojat će smanjiti utjecaj rastućih cijena struje na račune kućanstava, bilo nekim vidovima pomoći dobavljačima bilo poreznim olakšicama za potrošače, piše u petak poljski list Parkiet, pozivajući se na nacrt propisa pripremljen za ministarstvo energetike

Takav potez bio bi najnoviji u nizu skupih prijedloga vladajuće stranke Pravo i Pravda pred lokalne izbore ovoga mjeseca, piše taj list, podsjećajući dodajući da je stranka na vlasti od 2015. godine također obećala povećati državna izdvajanja za ceste i za poboljšanje kvalitete zraka.

Iz ministarstva energetike nisu bili odmah dostupni za komentar izvješća.

U rujnu su cijene električne energije na poljskoj burzi struje bile više za čak 60-70 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine uslijed viših cijena ugljena i rastućih troškova povezanih s dozvolama za emisije ugljičnog dioksida (CO2), piše poljski list.

Iz regulatora za energetsko tržište ove su godine najavili da će se više cijene odraziti na račune kućanstava dok su u ministarstvu energetike rekli da će cijene ostati nepromijenjene.

Po pisanju Parkieta, ministarstvo energetike izradilo je dva prijedloga kako bi pomoglo kućanstvima, a oba bi se financirala prihodima ostvarenim prodajom EU dozvola za emisije ugljika.

Jedan paket zaštitnih mjera predviđa pomoć dobavljačima električne energije koji su većinom u državnom vlasništvu, pa bi se mogao naći u sukobu s europskim propisima o državnoj pomoći. Drugi prijedlog predviđa moguće porezne olakšice za kućanstva.

“Svjesni smo težine problema koji proizlaze iz poskupljenja električne energije. Planiramo paket rješenja kojima bi se zaštitili građani i industrijski potrošači a mogla bi uključivati razne porezne olakšice ili čak kompenzacije za cijenu emisija CO2", citira list Parkiet riječi poljskog ministra energetike.

Važeće cijene električne energije ističu krajem ove godine, podsjeća Parkiet.

Po riječima analitičara, državni elektroenergetski dobavljači vjerojatno neće tražiti odobrenje regulatora za podizanje cijene struje za kućanstva pred skorašnje lokalne izbore u studenome te opće izbore u idućoj godini, premda bi zbog toga mogla trpjeti njihova dobit.