suzbijanje pandemije

Poljska uvodi jače restrikcije zbog koronavirusa

31.03.2020 u 14:37

Bionic
Reading

Poljska će uvesti dodatne restrikcije kako bi suzbila širenje koronavirusa koje uključuju zabranu pristupa parkovima, plažama i drugim javnim mjestima, rekao je premijer Mateusz Morawiecki u utorak

'Vraćanje u polunormalno stanje ovisi o našem pridržavanju pravila koja smo danas uveli', rekao je Morawiecki na novinskoj konferenciji, dodajući da će navedene zabrane trajati najmanje dva tjedna.

Morawiecki je rekao da će trgovine uvesti posebno radno vrijeme za starije osobe, dok će biti zabranjeno maloljetnicima da budu u javnom prostoru bez pratnje odraslih.

Prethodno je poljska vlada zabranila okupljanja više od dvije osobe, uključujući obitelji, te je poručila građanima da ne napuštaju svoje domove, ako to nije nužno.

Do utorka je potvrđeno da 2132 osobe imaju koronavirus u zemlji s 38 milijuna stanovnika, dok je 31 osoba umrla, prema podacima ministarstva zdravstva.

Vladajući poljski nacionalisti s druge strane ne žele odgoditi predsjedničke izbore zakazane za 10. svibnja i prošli su tjedan po ubrzanoj proceduri progurali kroz parlament izmjene izbornog zakona, iako je 2006. Ustavni sud odlučio da se izborni zakon ne može mijenjati šest mjeseci uoči izbora.

U anketama uvjerljivo vodi aktualni predsjednik Andrzej Duda, saveznik vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS). Većina komentatora drži da bi izbori u svibnju pojačali Dudine izglede dok mu odgoda do rujna ne bi išla na ruku.