stradao politički vrh zemlje

Poljska optužuje dvojicu ruskih kontrolora za pad zrakoplova kod Smolenska

03.04.2017 u 14:57

Bionic
Reading

Poljski tužitelji rekli su danas da će tužiti dvojicu ruskih kontrolora zračnog prometa da su namjerno izazvali zrakoplovnu nesreću u kojoj je 2011. poginuo poljski predsjednik i 95 ljudi

U istrazi za vrijeme bivše centrističke vlade presuda se temeljila na pilotovoj pogrešci, ali vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) koju vodi brat blizanac bivšega predsjednika Jaroslaw Kaczynski rekla je da je pad zrakoplova možda uzrokovan eksplozijom u zrakoplovu.

Tužitelji su rekli u ponedjeljak da, među ostalim stvarima, nove analize snimke razgovora između pilota i ruskih kontrolora zračnog prometa opravdavaju tužbe.

'Analiza dokaza ... dopušta tužiteljima da sastave nove tužbe protiv kontrolora zračnog prometa, građana Ruske Federacije', rekao je zamjenik poljskoga državnog tužitelja general Marek Pasionek na konferenciji za novinare.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su već pomno proučene okolnosti tragedije i odbacio je poljske optužbe.

'I sigurno se ne možemo složiti s takvim zaključcima', rekao je on u obraćanju novinarima govoreći o optužbama poljskoga tužiteljstva.

Ta zrakoplovna nesreća u kojoj je stradala poljska elita najgora je u toj zemlji nakon Drugog svjetskog rata i duboko je podijelila poljsko društvo u sagledavanju uzroka.

Lech Kaczynski, brat blizanac čelnika PiS-a bio je među 96 ljudi, većinom visokih poljskih dužnosnika koji su poginuli na zapadu Rusije u travnju 2010. Izaslanstvo je išlo na komemoraciju tisućama poljskih časnika koje je ruska tajna policija ubila 1940. u Katinskoj šumi, masakru koji je Kremlj nijekao sve do 1990. godine.