POLJSKI PROBLEMI

Kaczynski osudio pokušaj 'puča', oporba mu poručila da je histeričan

27.12.2016 u 15:32

Bionic
Reading

Predsjednik vladajuće poljske stranke Pravo i pravda (PiS), Jaroslaw Kaczynski u utorak je osudio ono što je ocijenio kao pokušaj "puča" u poljskom parlamentu, a njegovu izjavu liberalna oporba i oporba centra nazvale su 'histeričnom'

Od 16. siječnja, deseci oporbenih zastupnika zauzeli su glavnu dvoranu za rasprave u parlamentu, izražavajući na taj način nezadovoljstvo zbog, po njihovu mišljenju, protuzakonitog usvajanja proračuna za 2017.

Objasnili su da je proračun izglasan na brzinu u drugoj prostoriji parlamenta nakon što su oni zauzeli glavnu dvoranu, bez prethodne rasprave, a možda i bez kvoruma. I ostale su odluke ocijenili nedemokratskima, no PiS je tada odbio ponoviti glasanje.  'Treba prikazati stvari onakvima kakve jesu: to je bio pokušaj puča', rekao je Kaczynski za tjednik wSieci.

'To je bio ozbiljan pokušaj paraliziranja vlasti silom i na nedemokratski način. Temeljio se na ideji da mi nećemo uspjeti usvojiti proračun', rekao je Kaczynski, koji je istodobno napao medije jer su, po njegovu mišljenju, "izravno sudjelovali u pokušaju puča i napadu na parlament".

Smatra se da je Kaczynski, iako ne obnaša nijednu institucionalnu funkciju, pokretač svih važnih odluka konzervativne vlade.  'Neozbiljno je govoriti o puču u situaciji u kojoj PiS krši ustav, dakle, krši zakon', rekao je u utorak novinarima šef liberalne stranke Nowoczesna, Ryszard Petru.

'To je histerično tumačenje stvari Jaroslawa Kaczynskog', kazala je zastupnica oporbene Građanske platforme, Joanna Kluzik-Rostkowska.