društvene mreže

Poljska i baltičke države pozivaju na suzbijanje lažnih vijesti o Ukrajini

28.02.2022 u 14:59

Bionic
Reading

Google, YouTube, Facebook i Twitter moraju učiniti više u suzbijanju dezinformacija u vezi ruske invazije na Ukrajinu, poručili su u ponedjeljak premijeri Poljske, Litve, Latvije i Estonije

U zajedničkom pismu glavnim direktorima četiriju kompanija s datumom od 27. veljače, premijeri četiriju zemalja kritizirali su američke tehnološke divove tvrdeći da ono što su do sada učinili nije dovoljno.

"Premda su internetske platforme poduzele značajne napore kako bi suzbile nezapamćen napad ruske vlade na istinu, nisu učinile dovoljno", poručili su u pismu.

"Ruske dezinformacije toleriraju se na internetskim platformama godinama; one su sada pomoćno sredstvo kriminalnoj ratnoj agresiji koju ruska vlada provodi protiv Ukrajine i slobodnog svijeta".

Pozvali su internetske tvrtke da aktivno suspendiraju profile na kojima se niječe, glorificira ili opravdava ratnu agresiju, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Tehnološke divove pozvali su da suspendiraju službene profile ruskih i bjeloruskih vladinih institucija, državnih medija i osobne profile čelnika tih zemalja i njihovih suradnika koji sustavno šire dezinformacije o situaciji u Ukrajini.

Pozvali su i da se onemogući ruskim državnim medijima da zaobilaze restrikcije koje im je nametnulo nekoliko nacionalnih regulatora.

Internetske platforme trebale bi prilagoditi svoje algoritme za pretragu i preporuku kako bi informirali korisnike o dezinformacijama te odmah demonetizirati sve profile koje kontroliraju ruska i bjeloruska vlada, poručili su čelnici četiriju zemalja.

  • +26
Kijev, Ukrajina Izvor: Profimedia/AFP / Autor: Sergei SUPINSKY

Facebook je skrenuo pozornost na nedjeljni tvit svojeg potpredsjednika Nicka Clegga u kojem je on naveo da tvrtka razmatra zahtjeve drugih vlada da se uvedu restrikcije ruskim državnim medijima.

Nastavit će označavati i provjeravati istinitost objava tih medija te zabraniti oglase i demonetizirati njihove profile u svijetu, dodaje se u tvitu. 

Google i Twitter nisu odgovorili na zahtjeve za komentarom.