rat u ukrajini

Kremlj okrivio britansku ministricu Truss za stavljanje u pripravnost nuklearnog oružja

28.02.2022 u 14:42

Bionic
Reading

Predsjednik Vladimir Putin naredio je stavljanje u pripravnost ruskih nuklearnih snaga nakon "apsolutno neprihvatljivih" izjava britanske ministrice vanjskih poslova Liz Truss, priopćio je u ponedjeljak Kremlj.

Putin je u nedjelju zapovjedio da se ruske snage s nuklearnim oružjem podignu na visok stupanj pripravnosti pozivajući se na agresivne izjave NATO-a i ekonomske sankcije protiv Moskve.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je u ponedjeljak da je nuklearne snage podiglo u borbenu pripravnost, unatoč mirovnim pregovorima koji traju između ruske i ukrajinske strane na bjeloruskoj granici.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je potom danas krivnju za eskalaciju tijekom ruske invazije na Ukrajinu svalio na Truss.

"Razni predstavnici na raznim razinama govorili su o mogućim svađama pa čak i sukobljavanju i okršajima između NATO-a i Rusije. Smatramo da su takve izjave potpuno nepotrebne. Neću imenovati tko stoji iza tih izjava, iako se radi o britanskoj ministrici vanjskih poslova", rekao je Peskov.

Suradnik ministrice Truss je ocijenio da ministrica nije rekla ništa što bi izazvalo takvu eskalaciju, smatrajući da je cilj Kremlja odvratiti pozornost sa stanja na terenu u Ukrajini.

Podsjetio je da je Truss govorila o NATO-u u kontekstu obrambenog saveza te da "moramo učiniti sve kako bismo pomogli Ukrajini, osim slanja vojske".