MILINOVIĆ U KRAPINSKIM TOPLICAMA

'Politikanti ne žele spajanje bolnica'

20.07.2010 u 15:10

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Darko Milinović rekao je danas u Krapinskim Toplicama da će spajanje zagrebačkih bolnica zagrebački zdravstveni sustav učiniti učinkovitijim, a protivnike spajanja smatra politikantima

'Za pacijente će itekako biti razlike, jer će zagrebački zdravstveni sustav biti učinkovitiji nego što je sada', rekao je nakon obilaska Specijalne bolnice u Krapinskim Toplicama ministar Darko Milinović novinarima, čija su pitanja bila usmjerena na komentare prvog dana Zakona o spajanju zagrebačkih bolnica.

Nazivajući protivnike spajanja bolnica politikantima, ministar Milinović osnovnim pitanjem drži neučinkovitost zagrebačkog zdravstvenog sustava u kojem su bolnice do danas imale 17 ravnatelja, 17 zamjenika, 34 pomoćnika i 162 člana upravnih vijeća, a spajanjem u šest ustanova na godišnjoj razini će se uštedjeti 318 milijuna kuna.

'U gradu Zagrebu imamo milijardu i 700 milijuna kuna javne nabave. Pitajte vi ekonomske stručnjake što znači objediniti tu javnu nabavu, to je oko 200 milijuna uštede samo na javnoj nabavi, a da ne govorim o koncentraciji znanja na jednome mjestu', rekao je ministar.

Novinare je zanimalo imali li problema s informatizacijom u hrvatskom zdravstvu.

'Jedan od sedam naših servera imao je nekih tehničkih problema, no naš sustav normalno radi. Od prvog siječnja iduće godine primarna zdravstvena zaštita bit će potpuno informatizirana, bez papira, na čemu ćemo uštedjeti novih pet do sedam milijuna kuna. Isto tako, informatizacija će nam omogućiti to da ćemo odmah znati koliko je gdje izdano recepata i pruženo drugih usluga', rekao je Milinović.

'Danas su mi dva nestranačka ravnatelja u Zagorju rekla da bolnički sustav nikad nije bio bolji. Isto mi je rekao i župan domaćin Siniša Hajdaš Dončić, što mi je novi podstrek da ustrajem u zdravstvenim reformama', istaknuo je Milinović.

Ministar je dao komentar i na smjenudr. Mladena Bušića s mjesta ravnatelja zagrebačke Kliničke bolnice Sveti Duh kojega je Upravno vijeće bolnice smijenilo u petak.

'Dakle, ako ste ravnatelj koji je uzdigao bolnicu od opće do kliničke ustanove, ako ste ravnatelj koji ima najmanje liste čekanja, ako ste ravnatelj koji ima najbolju informatizaciju, ako ste ravnatelj koji je financijski konsolidirao jednu bolnicu i ako niste od '71. u Savezu komunista ili u SDP-u, ne možete biti ravnatelj. To je špranca kako će se i kako bi se SDP ponašao', rekao je Milinović novinarima.

Ministar zdravstva Milinović danas nakon razgovora s ravnateljima dviju zagorskih bolnica Duškom Cerovcem iz bolnice Krapinske Toplice i Stankom Belinom iz Opće bolnice Zabok, izrekao je pohvale njihovim naporima u tome da održe financijsku stabilnost i uvedu nove mjere za učinkovitost, usmjerene prvenstveno na pacijente.