IZOSTAO UOBIČAJENI POZDRAV

Politički vrh ignorirao Bozanića i zaobišao Mariju Bistricu

16.08.2011 u 08:47

Bionic
Reading

Premijerka Kosor bila je na Trsatu i izjavila da s kardinalom Bozanićem nije razgovarala o Dajli

Kardinal Josip Bozanić pozvao je u Mariji Bistrici na jedinstvo Crkve i osudio napade na papu Benedikta XVI. Premda nije izravno govorio o slučaju Dajla i svojoj umiješanosti u skandaloznu odluku kardinalske komisije, zagrebački nadbiskup ipak je nakon dva i pol tjedna jasnije progovorio o tim zbivanjima, stavljajući na prvo mjesto Papin autoritet, iza kojega se skriva i njegova osobna odgovornost za razdor u episkopatu i okretanje leđa porečko-pulskom biskupu mons. Ivanu Milovanu. Inače, u Mariju Bistricu stiglo je gotovo 50.000 vjernika iz cijele Hrvatske.

Međutim, svi su primijetili da u Mariju Bistricu nitko nije došao s državnog vrha, što je posve neuobičajena praksa hrvatskih političara, koji se vole fotografirati u prvim redovima ispred oltara i koji su redovito dolazili u različitim delegacijama i u Mariju Bistricu. Premijerka Kosor bila je na Trsatu prvi puta i na pitanje je li s kardinalom Bozanićem razgovarala o Dajli, kratko je odgovorila da nije. Znakovito je i da nije bilo npr. visokih HDZ-ovih dužnosnika iz Hrvatskog Zagorja, npr. poput Ivana Jarnjaka. To se sve može protumačiti kao poruka političkog vrha da se distanciraju od Bozanića i njegove uloge u slučaju Dajla te da podržavaju biskupa Milovana. Uostalom, Vlada je to pokazala kada je u ekstremno kratkom roku vratila spornu zemlju u vlasništvo RH, samo kako ne bi manipulacijama pripala talijanskim benediktincima.

Kardinalu Bozaniću tako je izostao uobičajeni pozdrav na početku mise kojim pozdravlja predstavnike političke elite, no to ga nije spriječilo da naglasi svoj trenutačni 'mučenički' status. Više pročitajte ovdje