žalost u saboru

Političari tuguju za Doricom Nikolić; Kosor: Bila je dobra duša HSLS-a i moralna ikona hrvatske politike

05.07.2019 u 11:39

Bionic
Reading

Dugogodišnja dužnosnica HSLS-a i jedno od najprepoznatljivijih imena politike '90-tih Dorica Nikolić preminula je jučer u Zagrebu. Od nje se danas opraštaju političari u Saboru, koji su s njom dijelili i saborske i stranačke klupe

'U ime HSLS-a želim vas izvijestiti i službeno da je jučer u popodnevnim satima preminula naša Dorica Nikolić. Bila je dugogodišnja politička tajnica stranke i saborska zastupnica. Ali isto tako je bila i dobra duša HSLS-a. U HSLS-u je bila od osnivanja stranke, od 1989. godine. Ali ono što je jednako važno je da je bila moralna ikona hrvatske politike. Ona je svojim radom dokazivala da se politikom možete baviti i na pošten način u interesu građana RH. Svi članovi HSLS-a i ja želimo da počiva u miru i neka je dragi Bog čuva', poručio je u Saboru predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

'Sjetite se samo zagrebačke krize kada je HSLS krajem devedesetih trebao dobiti gradonačelnika, ona je tada bila potpredsjednica gradske skupštine i HSLS se tada borio za demokratizaciju Hrvatske. Sjetite se i prosvjeda za Stojedinicu kada je ona bila tajnica Vladi Gotovcu i tih borbi. I povijest HSLS je vezana za Doricu Nikolić i ona je vezana na HSLS i od prvih dana je prolazila najvažnije događaje za stranku. Kada smo 2010. izašli iz vlade Jadranke Kosor i HDZ-a bila je prva koja je rekla da ide za svojim vodstvom i napustila je mjesto državne tajnice socijalne skrbi i pokazala da su joj uvjerenja i stranka iznad svih interesa i svih funkcija', dodao je Kosor.

Dorica Nikolić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

Sućut je uputio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 'Pamtit ćemo gospođu Doricu Nikolić po njezinom životnom putu prožetom borbom za stvaranje neovisne i demokratske Hrvatske, velikom doprinosu u razvoju višestranačja te izgradnji demokratskih institucija u Hrvatskoj. Obnašajući niz visokih funkcija, politički angažman gospođe Nikolić uvijek je bio za boljitak cijelog hrvatskoga društva. U ovom tužnom trenutku, moje su misli i molitve s Vašom obitelji, uz želju da Vas dalje na životnom putu prati pružena ljubav vaše supruge i majke', napisao je Jandroković.

Izraze sućuti uputio je i premijer Andrej Plenković. 'Sa žaljenjem sam primio vijest o preranoj smrti profesorice, bivše saborske zastupnice i državne tajnice, cijenjene političarke HSLS-a Dorice Nikolić. Od samoga početka demokratskih promjena istaknula se predanim sudjelovanjem u političkom životu Hrvatske, pridonijevši unaprjeđenju kulture dijaloga i suradnje te zalažući se za napredak i boljitak Hrvatske', napisao je Plenković.

Povodom smrti Dorice Nikolić u Saboru je pred sabornicom otvorena i knjiga žalosti.